Blog

Aşılama Nasıl Yapılır?

Aşılama tedavisi son yıllarda infertilite (kısırlık) tedavisinde en sık uygulanan yöntemlerden biridir. Aşılama tedavisi daha çok açıklanamayan infertilite ve erkek faktörü nedeniyle hamile kalamayan çiftlerde uygulanır.

Ancak ciddi sperm sayı, hareket ve morfoloji bozukluklarında aşılama tedavisinin başarı şansı çok düşük olduğu için ciddi sperm bozukluklarında Tüp Bebek Tedavisi Ankara daha uygun bir yöntem olacaktır. Özellikle spermiyogramda total sperm sayısı 5-10 milyonun altında ise veya hareketli sperm sayısı 5 milyonun altındaysa aşılama tedavisi önerilmez.

Bu yazımızda “Aşılama Nasıl Yapılır?” konusuna değineceğiz. Aşılama tedavisi ile ilgili diğer bilgilere aşılama tedavisi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Aşılama Tedavisine Ne Zaman Başlanır?

Aşılama (intrauterin inseminasyon) tedavisine adetli dönemde başlanır. Eğer klomifen sitrat (klomen) ile yumurta geliştirilecekse adetin 5. Günü tedaviye başlanır. 5 gün yumurta geliştirici ilaç kullanıldıktan sonra ultrasonla yumurtanın boyutları ölçülür. Yumurta (folikül) 18-20mm boyuta ulaştıysa çatlatma iğnesi yapılır ve çatlatma iğnesinden 36 saat sonra aşılama yapılır.

Eğer yumurta gelişimi iğnelerle yapılacaksa adetin 2 veya 3. Günü tedaviye başlanır. Hasta her gün yumurta geliştirici iğneleri yapar ve ultrasonla yumurta takibi yapılır. Yumurtalar 18mm’e ulaştığında çatlatma iğnesi yapılır ve çatlatma iğnesinden 36 saat sonra aşılama yapılır.

Aşılama Nasıl Yapılır?

  1. Aşılamanın yapılacağı gün, aşılama saatinden 2 saat önce hastanın eşi sperm örneği verir.
  2. Alınan bu spermler bazı işlemlerden geçirilerek hareketliliği artırılır ve rahim içine vermeye hazır hale getirilir.
  3. Çatlatma iğnesinden 36 saat sonra aşılama yapılır.
  4. Aşılama jinekolojik masada litotomi pozisyonunda yapılır
  5. Önce vajinaya spekulum denilen özel bir alet yerleştirilir ve rahim ağzı (serviks) görünür hale getirilir.
  6. Ardından vajina ve rahim ağzı özel bir solüsyonla temizlenir.
  7. Aşılama çok ince bir kateter ile yapılır. Bu kateterin arkasına ufak bir enjektör takılır.
  8. Özel bir solüsyonla inseminasyon kateteri temizlenir.
  9. Ardından hazırlanmış olan spermler enjektöre çekilir.
  10. Aşılama kateteri rahim ağzından ilerleyerek rahime yerleştirilir.
  11. Spermler yavaş yavaş rahim içine bırakılır.

Aşılama işlemi 5 dakika süren, kolay ve ağrısız bir uygulamadır. Aşılama işlemi sırasında kesinlikle ağrı, acı, sancı hissetmezsiniz. Bu nedenle kendinizi kasmanıza hiç gerek yoktur. Uygulama sırasında mümkün olduğu kadar rahat olmaya özen gösterin.

Aşılama Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Aşılama tedavisinde kullanılan ilaçların doz ayarlaması çok hassas ve önemlidir. İlacın eksik veya fazla yapılması aşılama tedavi başarısını etkiler. Bu nedenle yumurta geliştirici ilaçları doktorunuzun size söylediği doz ve saatte yapmanız çok önemlidir.
  • Aşılamanın yapılacağı gün idrara sıkışık olmanız aşılama kateterinin rahimin içine daha rahat girmesini sağlar. Bu nedenle aşılamaya gelirken idrara sıkışık olmaya özen gösterin.
  • Aşılama sonrası yaklaşık 20 dakika jinekolojik masada istirahat etmeniz gerekir. 20 dakika dolduktan sonra günlük hayatınıza dönebilirsiniz.
  • Aşılama yapıldıktan sonra yatak istirahatine gerek yoktur. Bilimsel çalışmalar istirahatin aşılama tedavi başarısını artırmadığını göstermektedir. Sadece aşılama sonrası ağır kaldırmamaya özen gösterin.
  • Aşılama sonrası duş almanızda sakınca yoktur.
  • Aşılama sonrası hafif kanama olabilir. Bu aşılamanın tutmayacağını vs. göstermez. Lekelenme tarzı kanama 1-2 gün sonra geçecektir.
  • Aşılama sonrası hangi sıklıkta cinsel ilişki olacağı doktorunuz tarafından size söylenecektir. Ben kendi pratiğimde aşılama günü cinsel ilişki önermiyorum. Aşılamadan 1 gün sonra ve 3 gün sonra ilişki öneriyorum. Ama aşılama sonrası ilişki sıklığı hastadan hastaya ve doktordan doktora değişir. Bu konu ile alakalı en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
  • Aşılama sonrası kasık ağrısı nadiren olabilir. Bu durum da endişe edecek bir sorun değildir. Ağrı olması durumunda parasetamol türevi ilaçlar kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu