Hamilelik Belirtileri
Acaba hamile miyim?” sorusu hem gebelik düşünen hem de düşünmeyen kadınların sıkça sorduğu sorulardan biridir. Hamile olduğunuzu en kesin kanda gebelik testi (beta HCG) ile anlayabilirsiniz. Ama testler dışında hamilelik belirtileri ile de hamile olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.
Hamilelik Belirtileri
Hamilelik belirtilerinden en önemlisi adet gecikmesidir. Düzenli adet gören bir kadının adeti gecikirse ilk akla gebelik gelmelidir ve gebelik testi ile bunu doğrulamalıdır.
Düzenli adet görmeyen bir kadında ise adet gecikmesi gebeliğin habercisi olmayabilir. Çünkü zaten normalde de adetleri sık sık gecikiyordur. Bu durum en sık polikistik over sendromu olan ve menopoza girdiğini düşünen kadınlarda görülür.
Kasık ağrısı da hamilelik belirtilerinden biridir. Sanki her an adet olacakmış gibi kasıklarda ağrı olması bir kadının gebe olduğunu gösterebilir.
Akıntı hamilelikte artar. Bu nedenle eğer vajinal akıntınızın miktarında ve kıvamında değişiklik hissediyorsanız hamile olabilirsiniz.
Uyku kalitesinde azalma özellikle gebeliğin başlarında ortaya çıkmaya başlar ve gebelik belirtilerinden biridir. Eğer gece sık sık uyanıyorsanız, derin uykuya geçmede zorluk yaşıyorsanız hamile olabilirsiniz.
Koku hassasiyetinde artma da hamilelik belirtilerindendir. Ancak bu belirti her kadında olmayabilir. Koku hassasiyetine bulantı kusma da eklenebilir. Aşırı bulantı kusma erken gebelik haftasında genelde olmaz. Daha çok ilerleyen gebelik haftalarında aşırı bulantı kusma olur.
Hamilelik belirtilerinden en sık görülen belirtilerden biri de memelerde hassasiyet ve dolgunluk şikayetidir. Gebelikte hormonların etkisi ile memelerde büyüme, dolgunluk ve hassasiyet olur. Gerçi adet öncesi dönemde de bu belirti görülür ama gebelikte bu şikayet daha fazla görülür.
Sık tuvalete çıkma gebelikteki hormonların etkisi ile hamileliğin erken dönemlerinde görülebilir. Sık idrara çıkma belirtisinin nedeni gebelikteki hormonal değişikliklerdir. İlerleyen gebelik haftalarında ise sık idrara çıkmanın nedeni büyüyen rahimin idrar torbasına bası yapması olacaktır.
Halsizlik en sık görülen hamilelik belirtilerindendir. Kadınların neredeyse %90’ı halsizlik, yorgunluk belirtisini yaşar. Halsizlik genelde gebeliğin 12. Haftasına kadar devam eder ve sonrasında azalır.
Lekelenme şeklinde kanama hamilelerin %25’inin yaşadığı bir belirtidir. Beklenen adet tarihinde adetten daha az lekelenme olur. Bu kanama embriyonun rahime tutunma kanamasıdır (implantasyon kanaması). Yanlışlıkla adet kanaması ile karışır. Bu duruma üstüne görme de denir. Bu nedenle beklenen adet tarihinde adetten daha farklı kanamanız olursa ve gebelik şüpheniz varsa mutlaka kanda gebelik testi yaptırın.
Buraya kadar sayılan hamilelik belirtileri en sık görülen belirtilerdir. Bu belirtiler dışında burun kanaması, karında şişkinlik, ödem, kabızlık, sivilcelenme, vücut ısısında artış, mide yanması da gebelik belirtileri arasındadır.
Erken Hamilelik Belirtileri
Erken hamilelik belirtileri dendiğinde ilk akla gelen adet gecikmesidir. Adet gecikmesi dışında adet olacakmış gibi kasıklarda ağrı, halsizlik, kokulara aşırı hassasiyet, memelerde dolgunluk ve ağrı da erken hamilelik belirtilerindendir.
Ancak unutmamak gerekir ki bu işaretlerden hiçbiri kesin hamileliği göstermez. Ya da bu saydığımız hamilelik işaretlerinin olmaması hamile olmadığınızı göstermez, normaldir.
Bu nedenle korunmasız ilişki yaşadıysanız ve hamilelik şüpheniz varsa sadece kanda gebelik testi yaptırarak hamile olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Hamilelik belirtilerinin olması sadece gebelikten şüphelendirir.
Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Hamilelik belirtilerinin başlama zamanı kişiden kişiye değişir. Bazı kadınlar çok erken gebelik haftasında hamilelik belirtileri yaşarken, bazıları daha geç gebelik haftasında bu belirtileri yaşar veya hiç yaşamaz.
Hamilelik belirtilerinin başlama zamanı aşağıdaki tabloda görülmektedir. Burada belirtilen hafta son adet tarihine göre hesaplanan gebelik haftasıdır.
Hamilelik belirtileri | Gebelik haftası |
---|---|
Adet gecikmesi | 4. hafta |
Kasık ağrısı | 4-6 hafta |
Halsizlik | 4-6 hafta |
Bulantı | 4-6 hafta |
Kokulara aşırı hassasiyet | 4-6 hafta |
Memelerde hassasiyet ve dolgunluk | 4-6 hafta |
Sık idrara çıkma | 4-6 hafta |
Isı değişiklikleri | 6. hafta |
Lekelenme | 4. hafta |
Uyku kalitesinde azalma | 4-6 hafta |
Mide yanması | 9. hafta |
Sivilcelenme (Akne) | 11. hafta |
En Erken Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?
En erken hamilelik belirtileri beklenen adet tarihinde ortaya çıkar. Bu da gebeliğin 4. Haftasına tekabül eder. Çünkü gebelik haftası hesaplama son adet tarihine göre yapılır.
Son adetin ilk günü bir kadın gebe kalmış gibi hesaplanır. Aslında hiçbir kadın regl iken hamile kalamaz. Genelde adetten 12-16 gün sonra hamile kalır. Ama hesaplama gebelik adetin 1. Günü başlamış gibi yapılır.
Yani son adete göre 4 haftalık gebelik var demek aslında 2 hafta önce olan ilişkiyle meydana gelen bir gebeliği gösterir. Ama biz bu gebeliği 4 hafta olarak kabul ederiz.
Cinsel İlişkiden Ne Kadar Sonra Hamilelik Belirtileri Başlar?
Cinsel ilişkiden en erken 1 hafta- 10 gün sonra hamilelik belirtileri başlar. Yukarıda saydığım belirtilerin bazıları çok erken haftalarda başlarken, bazıları daha ileri zamanda ortaya çıkar.
Cinsel ilişkiden 1-2 gün sonra hamilelik belirtisi kesinlikle olmaz. Eğer hasta cinsel ilişkiden hemen sonra bu belirtileri yaşıyorsa, bunun altında yatan neden psikolojiktir. Çünkü hamilelik belirtilerine yol açan hormonal değişiklikler cinsel ilişkiden 1 hafta sonra olur.
Hamileliğin İlk Günleri Nasıl Anlaşılır?
Hamileliğin ilk günlerinde uyku kalitesinde azalma, kasıklarda adet olacakmış gibi kasık ağrısı olabilir. Bu belirtiler ile bir kadın hamile olduğunu anlayabilir ama emin olamaz.
Akıntı miktarında artma, bulantı, kokulara hassasiyet gibi gebelik belirtileri ile de bir kadın hamile olduğundan şüphelenebilir.
Yüzde Yüz Hamilelik Belirtileri
Yüzde yüz hamilelik belirtisi diye bir şey yoktur. Örneğin en sık ve kesin gebelik belirtisi olarak kabul edilen adet gecikmesi bile bazı kadınlarda olmayabilir. Yani bir kadın her ay adet göre göre hamile olabilir.
Bunun nedeni ise gebeliğin ilk haftalarında tutunma kanaması, sonraki haftalarda ise düşük tehlikesine bağlı olan kanamadır. Hasta bu kanamaları adet zannedebilir ve gebelikten hiç şüphelenmeyebilir.
Bu nedenle korunmasız ilişki yaşayan bir kadın adet görse bile; ki bu adet aslında normal adetinden miktar ve süre olarak daha farklıdır ama kadın buna dikkat etmez; hamile miyim yüzde yüz emin olmak için kanda gebelik testi (BHCG) yaptırmalıdır. Ancak kanda BHCG testi ile kesin hamile olduğunu veya olmadığını anlayabilir.
İdrarda erken gebelik testleri de %90 güvenilirdir. Ama %10 hata payı vardır. Bu nedenle idrarda gebelik testlerine yüzde yüz güvenilmez ve şüpheli tüm durumlarda kanda gebelik testi yapılır.
Hamilelik Testi Ne Zaman Yapabilirim?
Hamilelik testini adetiniz geciktiğinde yapabilirsiniz. Adet gecikmeden önce yapılan gebelik testlerinin güvenilirliği düşüktür. Gebelik olmasına rağmen test negatif çıkabilir.
Gebelik testleri kanda veya idrarda yapılabilir. Kanda gebelik testi en erken ilişkiden 1 hafta sonra yapılabilir. Ama idrarda gebelik testi adet gecikmesi olduğu zaman yapılmalıdır.
Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?
Hamilelik testi kanda veya idrarda yapılır. Kanda gebelik testi yani BHCG in güvenilirliği daha yüksektir. Test sonucu aynı gün çıkar.
İdrarda gebelik testi sabah idrarıyla yapılır. Testte çift çizgi çıkması gebelik olduğu anlamına gelir. Tek çizgi ise gebelik yok demektir.
Test Yapmadan Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım?
Test yapmadan hamile olduğunuzdan emin olamazsınız. Ama kendi vücudunu iyi tanıyan bir kadın veya daha önce gebelik yaşamış bir kadın vücudundaki değişikliklerden hamile olduğunu anlayabilir.
Hamile olduğunuzu anlamak için gebelik belirtilerinin hepsini yaşamanıza gerek yoktur. Sadece 1-2 belirti ile test yapmadan hamile olduğunuzu anlayabilirsiniz. Hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız emin olmak için gebelik testi yaptırmanız gerekir veya muayene olmanız gerekir.
Enteresan Gebelik Belirtileri
Bazı kadınlar tuhaf ve enteresan hamilelik belirtileri yaşayabilir. Enteresan hamilelik belirtileri ilk gebelikte olabileceği gibi 2. veya 3. Gebelikte de görülebilir.
- Aşırı tükürük üretimi
- Gaz
- Burun kanaması
- Çarpıntı
- Ağız tadında değişiklik
- Aşırı terleme
- Dudakta uçuk
- Baş ağrısı
- Kabus görme
Adet Olacakmış Gibi Ağrı Hamilelik Belirtisi mi?
Evet, adet olacakmış gibi kasıkta ağrı, sancı hamilelik belirtisidir. Gebe kadınların çoğu bu ağrıyı yaşadığını söyler. İlk gebelikte bu belirtiler daha az görülür ama ikinci veya üçüncü gebeliklerde adet sancısı gibi ağrı daha sık görülür.
Eskilerin Gebelik Belirtileri
Eski zamanlarda daha gebelik testleri yokken doğal yöntemlerle gebelik testi yapılmaktaydı. Bu yönteme geleneksel hamilelik belirtileri de denmekteydi. Günümüzde geleneksel hamilelik belirtileri yerini kanda veya idrarda gebelik testine bırakmıştır.
Eskilerin doğal gebelik belirtileri şunlardır:
- Şeker ile gebelik testi
- Sirke ile gebelik testi
- Sabun ile gebelik testi
- Kabartma tozu, soda ile hamilelik testi
- Çamaşır suyu veya diş macunu ile hamilelik testi
En Basit Gebelik Belirtileri
En basit gebelik belirtileri şunlardır:
- Adet gecikmesi
- Memelerde dolgunluk ve hassasiyet
- Kasık ağrısı
Daha önce de belirttiğim gibi hamilelik belirtileri %100 gebelik olduğunu veya olmadığını göstermez. Hamile olduğunuzu en kesin ve bariz kanda gebelik testi ile anlayabilirsiniz.
Gebelik Belirtisi Olmaması Normal mi?
Hamilelik belirtilerinin olmaması normaldir. Bazı kadınlar hamileliklerinde bu belirtilerden çoğunu yaşar, bazıları çok azını veya hiçbirini yaşamaz. Belirtilerin olmaması normaldir veya hamilelik belirtilerinin kaybolması hamileliğin sağlıksız olduğu anlamına gelmez.
Örneğin bulantı kusma belirtisi yaşayan bir kadının belli bir haftada bulantı kusması azalabilir veya kesilebilir. Bu durum bebeğin gelişiminin durduğu veya bebeğin düşeceği anlamına gelmez. Eğer hamilelik belirtilerinde azalma yaşıyorsanız ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa ultrasona girin. Ancak bu şekilde bebeğin normal veya anormal olduğu anlaşılır.
Bir Kadın Hamile Olduğunu Hisseder mi?
Bir kadın test yapmadan hamile olduğunu hissedebilir. Çünkü tarif edemese bile vücudunda bazı değişiklikler olduğunu fark eder ve hamile olduğunu hissedebilir.
Hamile olduğunu bir kadın ilk gebelikte daha zor hisseder. Ama gebelik sayısı arttıkça, bu konuda daha tecrübeli olduğu için hamileliği daha erken haftalarda hissedebilir ve anlayabilir.
Sonuç olarak üreme çağındaki her kadın veya genç kız hamilelik belirtileri açısından uyanık olmalıdır. Ancak bu şekilde hamile olduğundan şüphelenir ve emin olmak için kanda gebelik testi yaptırabilir. Ancak unutmamak lazım ki, hamilelik belirtilerinin olmaması bir kadının hamile olduğunu göstermez veya belirtilerin olması kesin hamile olduğunu göstermez. Hamilelik en kesin kanda gebelik testi ile belli olur…
Sağlıkla ve sevgiyle kalın…
Referanslar:
- Wang X, Chen C, Wang L, Chen D, Guang W, French J. Conception, early pregnancy loss, and time to clinical pregnancy: a population-based prospective study. Fertil Steril. 2003;79(3):577–584.
- Wilcox AJ, Weinberg CR, O’Connor JF, et al. Incidence of early loss of pregnancy. N Engl J Med. 1988;319(4):189–194
- Bsat F, Bayer‐Zwirello L, Seubert D, Hoffman D. Randomized study of three common outpatient treatments for nausea and vomiting of pregnancy [abstract]. American Journal of Obstetrics and Gynecology 2001;185(6 Suppl):S181.