Kadın Doğum Doktoru Ankara

kadin dogum doktoru ankara

Kadın Doğum Doktoru, bir kadının ergenliğinden menopozuna kadar geçen tüm süreçte yanında olan jinekolog doktordur. Halk arasında Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı, kısaca kadın doğum uzmanı, jinekolog doktor, kadın hastalıkları doktoru veya kadın doğum doktoru olarak da tanımlanabilmektedir.

Nasıl Kadın Doğum Doktoru (Jinekolog Doktor) Olunur?

Kadın Doğum Doktoru olmak için 6 yıllık Tıp fakültesini bitirdikten sonra Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümü olan bir üniversite hastanesinde veya eğitim araştırma hastanesinde ihtisas yapmak gerekir. Bu ihtisas için TUS adı verilen sınava girip, yüksek puanlar almak gerekir.

Kadın doğum uzmanı olmak için eskiden çok yüksek puanlar almak gerekirdi, ancak günümüzde malpraktis davalarının artması ve yoğun çalışma temposu nedeniyle Jinekolog doktor olmak isteyen hekim sayısı azalmıştır. Bu nedenle Kadın doğum doktoru olmak için TUS’ta daha düşük puanlarla Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde ihtisas yapılabilmektedir.

En çok tercih edilen ihtisas yerlerinden biri de Kadın Doğum Hastaneleridir. Ben de ihtisasımı en yoğun ve en iyi kadın doğum kliniklerinden biri olan Ankara Etlik Doğumevi’nde yaptım.

banner kadindogumdoktor

Kadın Doğum Uzmanı Hangi Hastalıklara Bakar?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanının baktığı hastalıkları gebelik ve jinekoloji şeklinde 2 ana kategoriye ayırabiliriz. Gebelik ile alakalı normal gebelik takibi, riskli gebelik takibi, normal doğum, sezaryen ve kürtaj jinekolog doktorun baktığı hastalıklardır.

Jinekolojik hastalıklar ise daha geniş bir yelpazeye sahiptir. Adet düzensizlikleri, hormonal bozukluklar, yumurtalık kistleri, miyom, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kızlık zarı muayenesi, rahim duvarında kalınlaşma, idrar kaçırma, rahim sarkması, menopoz, jinekolojik kanserler ve ergenlikteki hormonal problemler de jinekologun baktığı hastalıklardır.

Bunların dışında kısırlık, tüp bebek, vajinismus, gebelikten korunma yöntemleri ve son zamanlarda popülaritesi giderek artan genital estetik uygulamalarına da (labioplastivajinoplasti, dolgu) kadın doğum uzmanı bakar.

Kadın Doğum doktoru 4 ana branştan biridir. Kadın Doğum Uzmanı dışında Çocuk, Dahiliye ve Genel Cerrahi Uzmanı hemen hemen her ilde ve ilçede bulunmaktadır. Özellikle gebelik takibi ve doğum hem tecrübe hem de özveri gerektiren konulardır. Jinekolog doktorun hastasına olan güven verici ve rahatlatıcı yaklaşımı ve 7/24 yanında olduğunu hissettirmesi çok önemlidir.

Kadın doğum uzmanının sürekli ulaşılabilir olması, hastası için çok önemlidir. Gebelik takibi ve doğum doktoru seçerken, hastanın bu kriterleri göz önüne alarak kadın doğum doktorunu seçmesi gerekir. O yüzden Ankara kadın doğum uzmanı tavsiye, en iyi kadın doğum doktoru gibi soruların en iyi yanıtı bence başka hastaların referansıdır.

Jinekolog Doktor Muayenesi Nasıl Yapılır?

Jinekolog doktor muayenesinin çoğunlukla adetli değilken, hatta mümkünse hemen adet bitiminde yapılması daha uygundur. Rahim ağzı yarası, vajinal enfeksiyon veya yumurtalık kisti şikayeti olan hastaların adet bitiminde jinekolojik muayene edilmesi gerekir.

Rahim ağzı kanseri teşhisi için smear testinin alınabilmesi için de yine hastanın adetli olmaması gerekir. Ama bazı kadın hastalıkları muayenesinin adetli iken yapılması gerekir. Örneğin hormonal bozukluk, polikistik over hastalığı, kısırlık (infertilite) gibi durumlarda adetin 2. veya 3. günü kadın doğum muayenesinin yapılması gerekir. Gerekli olduğu taktirde adetin 2. veya 3. günü hormonlara bakılabilir.

Jinekolog doktor muayenesi jinekolojik masada litotomi pozisyonunda yapılır. Öncelikle spekulum denilen alet ile vajen ve rahim ağzı incelenir. Son 1 yıl içinde smear alınmadıysa smear testi alınır. Gerekli olgularda vajen kültürü veya HPV testi alınır. Kadın doğum muayenesi kesinlikle ağrısız ve kolay bir muayenedir.

Jinekolog doktor muayenesinde hastanın ağrı hissetmemesinin püf noktası hastanın kendini rahat bırakmasıdır, kasmamasıdır. Tabi ki kadın doğum uzmanının nazik yaklaşımı da hastanın jinekolojik muayene sırasında ağrı hissedip hissetmemesinde önemlidir. Vajinal muayenenin ardından hastanın ultrason ile jinekolojik muayenesi yapılır. Ultrason ile rahimde miyom, polip, yumurtalık kisti vs gibi lezyonlar tespit edilebilir.

Ultrason bir kadın doğum uzmanının olmazsa olmaz muayene aracıdır. Bakire olan hastalarda spekulum muayenesi ve vajinal ultrason yapılmaz. Sadece abdominal ultrason ile karından ultrason yapılarak rahim ve yumurtalık incelenir.

Abdominal ultrasonda rahim ve yumurtalıkların net görülebilmesi için hastanın idrara sıkışık olması gerekmektedir. Vajinal enfeksiyon şikayeti olan bakire hastalarda ise vajinal kültür alınarak enfeksiyonun nedeni araştırılır. Vajinal kültür alınmasının kızlık zarına hiçbir zararı yoktur.

banner kadindogumdoktor 1

Muayenede Nelere Bakılır?

Kadın doğum muayenesinde; vajinal enfeksiyon, rahim ağzı yarası, rahim ağzı kanseri, rahimde sarkma, idrar torbasında sarkma gibi hastalıklara bakılır. Ardından yapılan ultrason ile rahimde miyom, polip, yumurtalık kisti vs. gibi lezyonların olup olmadığı incelenir.

Ayrıca ultrason muayenesi ile rahim duvarı kalınlığı ve yumurtalık rezervi hakkında da bilgi sahibi olunur. Kızlık zarı muayenesi de bazı durumlarda bekar hastalarda gerekli olan bir muayene şeklidir.

Muayene Sırasında Ağrı Hissedilir mi?

Jinekolojik muayene çoğu kadının tedirgin olduğu bir muayene olduğu için, öncelikle kadın doğum uzmanının mümkün olduğu kadar hastasının gerginliğini azaltacak şekilde hasta ile iletişim kurması, rahatlatması ve karşılıklı güven kazanıldıktan sonra muayeneyi yapması gerekir.

Muayene sırasında doktor aceleci davranmadan, hastanın mahremiyetine dikkat ederek, nazik şekilde muayene yaptığında hastanın ağrı, acı hissetme ihtimali yoktur. Ama tabi ki muayene esnasında hastanın ağrı hissetmemesi için diğer önemli bir nokta hastanın kendini rahat bırakması yani kasmamasıdır.

Jinekolog Doktor Hangi Testleri İster?

Jinekolog doktorun isteyebileceği testler hastanın yaşına ve şikayetine göre değişir. Eğer hastanın akıntı şikayeti varsa vajinal kültür alabilir. Son 1 yıl içinde smear testi yapılmadıysa smear alabilir. Adet gecikmesi varsa mutlaka kanda gebelik testi (BHCG) ister.

Adet düzensizliğinde ve kısırlık durumunda hormon profili ister. Yine kısırlık şikayeti ile gelen kadından rahim filmi ve eşinden spermiyogram istenir. Bazı yumurtalık kistlerinde ya da şüpheli durumlarda tümör markerlarını isteyebilir. Özellikle 40 yaş üzeri düzensiz kanamalı hastalarda rahimden parça alınma işleminin yapılmasını önerebilir.

40 yaş ve üzerindeki kadınlardan 2 yılda bir mamografi ve meme ultrasonu ister. Menopozdaki hastalardan ise kemik erimesi ölçümü için KMD isteyebilir. Kadın doğum muayenesinin ve testlerin sonucuna göre doktor tedavi ve takip planını belirler.

Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Kadın doğum hormon testi infertilite (kısırlık) veya adet düzensizliği olan hastalardan istenir. Hormon testi dendiğinde FSH, LH, E2, Prolaktin ve TSH bakılır. Hormon testi yumurtalık rezervini, hormonal bozukluğu ve menopozu gösterir. Genelde adetin 2. veya 3. günü hormonlara bakılır (adetin başladığı gün 1. gün kabul edilir ve 2 veya 3. günde test yapılır).

Bu hormonların dışında yumurtalık rezervini ölçmek için AMH testi de çok sık kullanılır. Diğer hormon testlerinden farklı olarak AMH için adetli olmaya gerek yoktur, herhangi bir zamanda bakılabilir. Yumurtlama olup olmadığını tespit etmek için ise adetin 21. günü progesteron bakılabilir. Hormon testinin gerekli olup olmadığına jinekolog hastanın yaşı ve şikayetine göre karar verecektir.

Jinekolojik Ultrason Nasıl Yapılır?

Jinekolog doktor ultrasonu hastanede veya özel muayenehanede yapılabilir. Kadın doğum ultrasonu

  • Gebelik ultrasonu
  • Jinekolojik ultrason şeklinde 2 ana kategoriye ayrılır.

Gebelik ultrasonu genelde abdominal yani karından bakılarak yapılır. Ama gebelik çok küçükse üstten görülemeyeceği için alttan yani vajinal ultrason bakmak gerekebilir.

Gebeliğin abdominal ultrason ile görülebilmesi için BHCG’in 6000 civarında olması gerekirken, vajinal ultrasonda görülebilmesi için BHCG’in 1000-1500 civarında olması yeterlidir.

Jinekolojik ultrason ise hasta bakire değilse genelde vajinal yapılır. Bakire hastalarda ise abdominal ultrason ile rahim ve yumurtalıklara bakılır. Ancak burada önemli bir nokta, abdominal ultrason için hastanın idrara sıkışık olması gerekir. Ancak bu şekilde rahim ve yumurtalıklar net bir şekilde görülebilir ve hasta ne kadar idrara sıkışık ise görüntü o kadar net olacaktır.

Bu yüzden bakire hastaların kadın doğum muayenesine giderken ultrasona girme ihtimallerini düşünerek idrara sıkışık olmaları gerekmektedir.

Bayan Kadın Doğum Doktoru Daha mı Çok Tercih ediliyor ?

Bizim toplumumuzda genelde bayan kadın doğum doktoru tercih edilir. Çünkü çoğu kadına göre kadın hastalıkları ve doğum mahrem bir konudur ve bir kadının kadın hastalıkları şikayetini erkek kadın doğum doktoruna anlatması zordur.

Bizim gibi muhafazakar bir toplumda büyümüş olan bir kadının kendi hemcinsine yani bayan kadın doğum uzmanına şikayetlerini anlatması jinekolog muayenesi olması daha kolay ve rahattır. Halk arasında erkek jinekolog doktorun bayan jinekolog doktora göre daha sevecen, daha anlayışlı olduğuna inanılmaktadır.

Ayrıca erkek kadın doğum uzmanının cerrahi olarak daha becerikli olduğu düşünülmektedir. Tabi ki cerrahi beceri ve hastaya gösterilen yaklaşım kişiden kişiye değişmektedir. Bunun kadın doğum doktorunun bayan ya da erkek olmasıyla bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum.

Bakire Hastalar da Jinekolojik Muayene Olabilir mi?

Bakire olan hastalarda spekulum muayenesi ve vajinal ultrason yapılmaz. Sadece abdominal ultrason ile karından ultrason yapılarak rahim ve yumurtalık incelenir. Yukarıda da belirttiğim gibi, abdominal ultrasonda rahim ve yumurtalıkların net görülebilmesi için hastanın mutlaka idrara sıkışık olması gerekmektedir. Sıkışık olmadığı taktirde özellikle yumurtalıklar net görülememektedir.

Vajinal enfeksiyon şikayeti olan bakire hastalarda ise vajinal kültür alınarak enfeksiyonun nedeni araştırılır. Kültür almadan ezbere ilaç kullanmak doğru bir yaklaşım değildir. Vajinal kültür alınmasının kızlık zarına hiçbir zararı yoktur. Bakire hastaların bu konuda endişe duymasına gerek yoktur.

Muayene Esnasında Kızlık Zarına Zarar Verilir mi?

Kadın doğum doktoruna bakire olduğunuzu belirttiğiniz taktirde (siz belirtmeseniz bile jinekolog doktorunuz size soracaktır), kadın doğum muayenesinde kullanılan spekulum muayenesi ve alttan muayene yapılmayacaktır. Gerekli durumlarda alttan muayene gerekiyorsa kızlık zarına zarar vermemek için rektal muayene yani makattan muayene yapılabilir.

Ultrason muayenesi ise vajinal değil abdominal yani üstten yapılır. Yukarıda da belirttiğim gibi üstten ultrason için hastanın idrara sıkışık olması gerekir. Bu çerçevede yapılan kadın doğum muayenesinde kızlık zarına hiçbir zarar verilmeyecektir.

Kadın Doğum Muayene Ücretleri Nedir?

En çok merak edilen konulardan biri de jinekolog doktor muayene ücretleridir. Jinekolog muayene ücretleri ilden ile, hastaneden hastaneye ve doktordan doktora değişir. Kadın doğum muayene fiyatları arasındaki bu değişkenlik hastane veya jinekolog muayenehanesinin Ankara’nın hangi semtinde bulunduğu ile de alakalıdır.

Özel hastaneler ile jinekolog muayenehane ücretleri verilen hizmet açısından kıyaslandığında, özel kadın doğum muayenehanesinin daha konforlu, daha butik ve daha sıcak bir ortam olduğunu hastalar belirtmektedir.

Ankara Kadın Doğum Doktoru Tavsiye

Jinekolog tavsiyelerinde en önemli nokta hastanın kadın doğum uzmanı ile frekansının tutmasıdır. Kadın doğum doktorundan pozitif enerji almalı, güven duymalı ve doktorunun yanında kendini rahat hissetmelidir.

Ankara’daki en iyi kadın doğum doktoru şudur demek doğru değildir. Her kadın doğum uzmanının tavsiye edildiği, sevildiği bir hasta kitlesi vardır. Her hastanın doktorundan beklentisi de farklıdır. Dolayısıyla aynı jinekolog doktordan bir hasta hiç memnun kalmazken, diğer hasta aynı doktoru çevresine en iyi kadın doğum doktoru şeklinde tavsiye edebilmektedir.

Kadın doğum uzmanı tavsiyesinde dikkat edilecek en önemli nokta hastanın kendini tanıması, beklentilerini bilmesi ve bu beklentilerini jinekolog doktoruna net bir şekilde ifade etmesidir.

Ankara’nın Çankaya İlçesi Çukurambar semtindeki muayenehanede gebelik takibi, doğum ve kadın hastalıkları tedavisi Kadın Doğum Uzmanı Jinekolog Doktor Prof. Dr. Deniz Ulaş tarafından yapılmaktadır. Jinekolog muayene fiyatları ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Referanslar

1- Kelleher CM, Goldstein AM. Adnexal masses in children and adolescents. Clin Obstet Gynecol.2015 Mar;58(1):76-92.

2- American College of Obstetricians and Gynecologists’ Committee on Practice Bulletins—Gynecology. Practice Bulletin No. 174: Evaluation and Management of Adnexal Masses. Obstet Gynecol.2016 Nov;128(5):e210-e226. [PubMed]

İletişime Geçin

İletişime Geçin

Hızlı iletişim için formu doldurun ve size hemen ulaşalım

Başa dön tuşu