Kısırlık (infertilite) problemi yaşayan çiftlerin en çok maruz kaldığı sorulardan biri de “Ne zaman çocuk sahibi olmayı planlıyorsunuz ?” sorusudur. Aslında bu soru yeni evlenen çiftlerin de kendi kendilerine ilk sordukları soruların başında gelir.
Özellikle kadının çalışmadığı, geleneksel aile yapısındaki çiftlerde balayında gebe kalma hayali kuran çok genç çift vardır. Çocuğun ailenin geçimi ve işleri için önemli olduğu, kırsal alanda ise sadece çocuk sahibi olmak için evlenen kadın ve erkekler azımsanamayacak kadar çoktur.
İnfertilite nedenlerini anlayabilmek ve infertilite tedavisini planlayabilmek için kadında ve erkekte üreme döngüsünün nasıl işlediğini ve gebeliğin oluş mekanizmasını anlamak gerekir.
Aslında insan, organizma olarak üreme potansiyeli çok yüksek bir canlı değildir. Bunun pek çok nedeni vardır. Her ay sadece tek yumurta oluşur, her yumurta döllenmeyebilir. Yumurta döllense bile (fertilizasyon) embriyo döneminde gelişme gösteremez ya da embriyo rahime tutunamaz (implantasyon). Bu basamaklar düşünüldüğünde gebelik bir anlamda şans işidir.
İçindekiler
Toggleİnfertilite (Kısırlık) Nedir?
İnfertilite, 1 yıl korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebe (hamile) kalamama durumu olarak tanımlanabilir (1) Hangi çiftin gebe kalabileceğini, ya da hangisinin gebe kalamayacağını önceden tahmin etmek imkânsızdır!
Tek bir ilişkide %25 olan gebelik elde etme şansı, bir yılın sonunda %85e çıkar. Yani bir yılsonunda her 100 çiftten 85’i hamile kalacaktır. Geri kalan 15 çift ise infertilite yani kısırlık ile karşı karşıya kalacaktır (2-5).
Bazı yazarlara göre ise birinci yılın sonunda gebelik olmaz ise, çifte infertil demek doğru değildir. Bunun için 2 yıl beklemek gerekmektedir. Gerçekten de ilk yılın sonunda %85 olan gebelik oranı ikinci yılın sonunda %92 civarında saptanır. Yani çocuk isteyen çiftler 2 yıl beklediklerinde %92 si gebe kalacaktır (6).
Ancak bizim toplumumuz gibi çocuk sahibi olmanın ayrıcalık ve prestij olarak görüldüğü toplumlarda çevrenin de baskısıyla çiftler beklemek istemez.
Ayrıca çalışma hayatının zorlukları içinde evlenmeye zaman bulamamış ancak yaşı ilerlediği için bir an önce evlenip çocuk sahibi olmayı düşünen çiftler de vardır. Bu grup çiftler de beklemek istemez.
Bu çiftlerin ortak yanılgısı istedikleri anda, belki balayında hemen gebe kalabileceklerini düşünmeleridir. Bu düşünce şekli doğru değildir. Çünkü tamamen sağlıklı bir çiftin (20-30 yaş arası) 1 ayda gebe kalabilme şansı %20-25’dir (7). 35 yaşından sonra ise fekundite %10’a düşer. Fekundite 1 ayda kadının gebe kalma potansiyeline verilen tanımlamadır.
Tıbbi olarak da 1 yıl korunmamaya rağmen gebe kalamama durumu var ise infertilite nedenlerinin araştırılması önerilmektedir. Bazı durumlarda infertilite nedenlerini araştırmak için 1 yıl beklenmez. Örneğin 35-40 yaş arasındaki kadınlar için bekleme süresi 6 ay, 40 yaş üstü kadınlarda ise 3 aydır (8).
Kadın yaşı dışında adet düzensizliği, ailede erken menopoz öyküsü, yumurtalık rezervinin azaldığını gösteren belirtilerin olması ya da erkek kısırlığına neden olabilecek öyküsü olanlarda 1 yıl beklemeden kısırlık nedenlerinin araştırılması gerekmektedir.
İnfertilite Belirtileri Nelerdir?
İnfertilite belirtileri dendiğinde korunmamaya ve düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamama anlaşılır. Ancak bazı belirtiler kısırlıktan şüphelendirir. Bu durumda daha erken araştırma ve test yapmak gerekebilir.
İnfertilite belirtileri
- Düzensiz adet görme
- Ağrılı adet görme (Endometriyozis)
- Tüylenme ve sivilcelenme ile beraber adet gecikmelerinin olması (PKOS)
- Pelvik inflamatuar hastalık geçirmiş olma (Tüplerde tıkanıklık?)
- 40 yaş üstü kadın
- Erkekte sertleşme (ereksiyon) ve boşalma (ejekülasyon) problemi olması
- Erkekte testislerin küçük olması
Kısırlık ile İlgili Ne Zaman Hekime Gidilmelidir?
Eğer bir yıldan uzun bir süredir haftada 2-3 defa düzenli olarak cinsel ilişkide bulunuyorsanız, özellikle ovülasyona denk gelen günlerde ilişki oluyorsa ve herhangi bir korunma yöntemi uygulamadığınız halde gebe kalamadıysanız kısırlık probleminiz olabilir.
Bu durum asla normal yollardan gebe kalamazsınız demek değildir ancak istatistiksel anlamda bakıldığında hamilelik şansınızın azalmış olduğu anlamına gelir. Artık tıbbi yardıma ihtiyacınız olabilir. Bu yardım için belirli ve kesin bir zaman yoktur.
Bebek sahibi olmamanız sizi endişelendirmeye başladığında bir jinekoloğa gitmelisiniz. Pek çok çift infertiliteyi çekinecek hatta utanacak bir durum olarak görür ve kendilerini yalnız hissederler. Oysa durum bu derece kötü değildir. Tüm dünyada pek çok çift aynı problemi yaşamaktadır ve bunları önemli bir kısmı çok basit tedavilerle gebe kalabilmektedir.
Burada çiftleri kısıtlayan infertilitenin her zaman önemli bir problem olmasına rağmen acil olmamasında yatmaktadır. Genelde kişiler doktora gitmeyi herhangi bir bahanenin arkasına saklayarak ertelemekte ve sürekli gelecek ay demektedirler. Oysa hayatta zaman dışında her şeyin telafisi mümkündür.
Bazı durumlarda ise hekime müracaat etmeden önce 1 yıl beklemek gereksizdir.
- Çok sık ya da seyrek adet görüyorsanız
- Geçirilmiş pelvik enfeksiyon öykünüz varsa
- 2’den fazla sayıda düşük varsa
- Kadın yaşı ileri ise
- Erkekte testisler küçük ise
- Prostat enfeksiyonu öykünüz varsa vakit kaybetmeden profesyonel bir yardim ya da öneri almak için girişimde bulunmak akıllıca olacaktır.
İnfertilite (Kısırlık) Nedenleri
İnfertilitenin (kısırlık) kadın ve erkeğe ait birçok nedeni vardır. Bilimsel çalışmaların verdiği oranlara bakıldığında kadın ve erkeğe ait problemlerin eşit olduğu görülmektedir.
Kısırlık nedenleri %40 kadın, %40 erkek kaynaklıdır. %20 ise hem kadın hem de erkeğe ait problemlerden kaynaklanmaktadır. O yüzden infertilite nedenleri araştırılırken, hem kadın hem de erkek aynı anda incelenmelidir.
Kadının veya erkeğin daha önceki evliliğinden çocuğunun olması bu durumu değiştirmez. Önce kadının araştırılıp gerek olursa erkeğin araştırılması şeklindeki yaklaşım da doğru değildir.
Erkek İnfertilite Nedenleri
Erkekte en sık olarak görülen kısırlık nedeni sperm sayı, hareketlilik ve şekil bozukluklarıdır. Bununla birlikte morfolojik, genetik, hormonal bozukluklar, enfeksiyonlar, cinsel ilişkiyi engelleyen problemler, sistematik hastalıklar ve kanser tedavisi de erkek kısırlığı nedenlerindendir.
Çevresel faktörler de erkek kısırlığına sebep olabilir. Radyasyon, yüksek ısı, sauna ve sıcak su banyoları, alkol, sigara, madde kullanımı, kötü beslenme şekli ve hayat tarzı erkek kısırlığına neden olan çevresel risk faktörlerindendir.
Kadın İnfertilite Nedenleri
Kadına ait başlıca infertilite nedenleri şu şekilde sıralanabilir
- Yumurtlama (ovülasyon) problemleri
- Yumurta rezervinde azalma
- Tüplerde tıkanıklık (tubal faktör)
- Rahimde yer kaplayan organik problemler (miyom, polip)
- İmmunolojik nedenler (antisperm antikorları vs.)
- Sistemik hastalıklar (tiroid hastalıkları, kanser ve kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi/radyoterapi, anemi, şeker hastalığı, karaciğer ve böbrek hastalıkları) gibi sebepler kadın kısılık nedenleri arasında yer alır.
Çiftlerin %15’inde ise infertilite nedenleri için yapılan tanısal testler normal olup, görünür bir problem belirlenemez. Bu durum açıklanamayan infertilite (sebepsiz kısırlık) olarak adlandırılır (8).
Primer İnfertilite
Primer infertilite daha önce hiç gebe kalmamış hastalar için yapılan bir tanımlamadır. Düşük yapmış olsa bile daha önce gebe kalmış kadına sekonder infertilite denir.
Sekonder İnfertilite
Daha önce gebe kalmış ama şimdi gebe kalamayan kadına sekonder infertilite tanısı konur. Ancak sekonder infertilite tanısı için 1 yıl gebe kalamaması gerekir. Daha önceki gebeliğinin mutlaka doğum ile sonuçlanması gerekmez. Gebe kalıp düşük yaptı ve şu anda hamile kalamıyorsa da sekonder infertilite tanısı konur.
Sebepsiz İnfertilite (Açıklanamayan İnfertilite)
İnfertilitenin tüm nedenleri hem kadın hem erkekte araştırıldı ve sonuçların hepsi normalse, yani kısırlık nedeni bulunamıyorsa sebepsiz infertilite veya açıklanamayan infertilite tanısı konur.
Sebepsiz infertilite olup hamile kalanlar ya da tüp bebek yaptıranların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Açıklanamayan infertilite tanısı konduysa, yani testlerin hepsi normalse yine infertilite tedavisi için aşılama veya tüp bebek tedavisi yapmak gerekir.
İnfertilite Testleri
Doğru tedavi için infertilitenin nedeninin ortaya konması gerekir. Bunun için infertilite testleri hem kadını hem de erkeği kapsamalıdır. Kadın ve erkek aynı anda araştırılmalıdır.
Kadın İnfertilite Testleri
İnfertilite yönünden kadının değerlendirilmesinde genel muayene ve üreme organlarına yönelik muayene, infertilitenin nedeninin saptanması yönünden büyük önem taşır. Doktor, ilk görüşmede dikkatli ve kapsamlı bir öykü alır, çiftin daha önceden yapılmış olan tetkikleri varsa bunları inceler.
İnfertilite süresi, varsa daha önceki gebelikler, uygulanmış olan tedaviler, ameliyatlar, adet düzeni, ilaç kullanım durumu, daha önce kullanılan doğum kontrol yöntemleri, geçirilmiş enfeksiyonlar (verem, sarılık vs), sigara, alkol vb alışkanlıklar değerlendirilir. Muayenede, rahim ağzı hastalıklarının önceden tanımlanmasını sağlayan sürüntü testinin (Pap-smear) alınması da önemlidir.
Kadının muayenesi, kısırlık tedavisinde gebe kalabilme şansını ve tedavi planını belirleyebilmek yönünden büyük önem taşır. Jinekologun yapacağı muayene ile;
- Yumurtalık rezervi
- Doğuştan olan anormalliklerin varlığı,
- Yumurtalıklarda kist olup olmadığı,
- Rahmin yapısı
- Rahim iç tabakasında miyom veya polip gibi yer kaplayan oluşumların olup olmadığı değerlendirilir.
Tüplerin açık olup olmadığı ultrason ile görülmez, o yüzden tüplerin açık olup olmadığını göstermek için ilaçlı rahim filmi (histerosalpingografi, HSG) çekilmesi gerekir.
Erkek İnfertilite Testleri
Görüşme ve kadının muayenesi sonrasında erkek kısırlık nedenleri araştırılır. Erkeğin değerlendirilmesi yapılırken önceden uygulanan tedaviler, başka merkezlerde yapılmış yardımcı üreme tekniklerine ait bilgiler, eşe ait incelemeler ve tedaviler değerlendirilir.
Erkekten istenen ilk ve en önemli infertilite testi spermiyogramdır. Spermiyograma halk arasında sperm testi veya semen analizi de denir. Spermiyogramda; sperm sayısına, hareketlilik oranına ve morfolojisine (sperm şekil bozukluğu) bakılır.
Erkek infertilitesi tedavisinde son yıllar içinde uygulanan teknikler ile hızlı bir ilerleme kaydedilmiştir. Özellikle mikroenjeksiyon tekniği (ICSI), daha önceden tedavi edilemeyen erkeğe ait birçok infertilite faktörüne çözüm getirmiştir.
Sistemik hastalıklara yönelik incelemede hastanın şeker hastalığı, sinir sistemine ait hastalıklar, ateşli hastalıklar, testis iltihaplanması, cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar, geçirip geçirmediği sorgulanır. Baba adayının işi dolayısıyla kimyasal maddelere, radyasyona maruz kalıp kalmadığı ve alkol, sigara kullanımı, varikoselin var olması ve ailevi kısırlık araştırılır. Bu faktörler sperm üretimini kötü yönden etkiledikleri için önemlidir.
Aynı zamanda çocukluk ve gelişme dönemlerine ait kriptorşitizm (testislerin kasık kanalı içinde kalması, zamanında torbaya inmemesi) ve düzeltilmesi için yapılan orşiopeksi ameliyatı, fıtık ameliyatları, penise, idrar kanalına veya testislere ait geçirilmiş ameliyatlar sorgulanır.
Sperm Testi Nerede ve Hangi Bölümde Bakılır?
Sperm testi sonucunun doğru olması için dikkatli bir inceleme yapılması gerekir. Bakan andrologun tecrübesi doğru sonuç için çok önemlidir. Bu nedenle spermiyogramın bu konuda tecrübeli tüp bebek merkezlerinde ve androloji laboratuvarlarında yapılması doğru sonuç elde edilmesini sağlayacaktır. Çünkü infertilite tedavisi için yol haritasının belirlenmesinde doğru sperm testi (semen analizi) sonucu çok önemlidir.
Sperm Testi Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?
Sperm testi (spermiyogram) sonuçları Tüp bebek uzmanı veya ürolog tarafından değerlendirilir. Normal sperm parametreleri şu şekildedir.
- Volüm > 1.5 ml
- Konsantrasyon > 15 milyon / ml
- Toplam Hücre > 39 milyon
- Motilite (Hareketlilik) > % 45
- İleri hareketli+yavaş haraketli >%32 (a+b)
- Morfoloji (Normal Şekil, Kruger) > % 4
- pH 7.2 – 8
- Canlılık >% 75
- Beyaz Kan Hücreleri ml’de 1 milyondan az olmalıdır.
Sonuç olarak infertil bir çift başvurduğunda 4 neden araştırılır.
1-Rahim (Ultrason, HSG)
2-Yumurtalık (FSH,LH,E2,Prolaktin, TSH, AMH, Progesteron, Ultrason)
3-Tüpler (HSG)
4-Spermiyogram
Bu testler infertilite nedenleri araştırılırken kullanılan olmazsa olmaz temel testlerdir.
İnfertilite Tedavisi Ankara
İnfertilite tedavisi Ankara da soruna yönelik tedavi verilir. Erkek infertilitesine üroloji bölümü bakar. Kadın infertilitesine de kadın doğum bölümü bakar. Eğer sperm sayısı ve kalitesi düşükse buna yönelik takviye vitamin ve ilaç tedavisi verilir.
Erkek kısırlık nedeni varikosel ise üroloji doktoru tarafından varikosel ameliyatı yapılır. Varikosel ameliyatından 3 ay sonra tekrar sperm analizi yapılır. Ameliyattan 3 ay sonra sperm sayı ve kalitesinde artış görülür.
Ancak sperm sayısı normal ama varikosel var ise ameliyata gerek yoktur. Çünkü varikosel ameliyatı sonrası nadiren sperm sayısında azalma olabilir. Bu nedenle sperm sayısı normalse ameliyata gerek yoktur.
Ankara kısırlık tedavisinde kadın kaynaklı infertilite nedeni var ise sebebe yönelik tedavi verilir. Eğer kadında yumurtlama (ovulasyon) olmadığı için hamile kalınamıyorsa kısırlık tedavisi için sadece yumurta çatlatıcı iğneler yeterli olur. Ultrasonla hastanın kendi gelişen yumurtası takip edilir. Yumurta 18-20 mm boyuta geldiğinde çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesinden 36 saat sonra da cinsel ilişki önerilir.
Kadın infertilite nedeni yumurtanın gelişmemesi veya yumurta rezervi az ise, adetin ilk 5 günü içinde yumurta geliştirici ilaç verilir. Bu ilaçlar ile yumurtanın büyümesi ve olgunlaşması sağlanır. Yumurta olgunlaştıktan sonra çatlatma iğnesi yapılır. Ardından da cinsel ilişki veya aşılama tedavisi yapılır.
Bu tedavi dışında yumurtalık rezervini artırmak için takviye vitaminler de verilebilir. Eğer infertilite nedeni tüplerin kapalı olması ise infertilite tedavisi Ankara için tüp bebek tedavisi daha uygun bir seçenektir.
Kadın infertilitesinin sık nedenlerinden biri de polikistik over sendromu (PKOS) dur. PKOS a bağlı infertilite tedavisinde kadına yumurta geliştirici (ovarian stimulasyon) ve çatlamayı sağlayıcı ilaç tedavisinin yanında insülin direncini ortadan kaldırmak için metformin tedavisi de gebe kalmayı kolaylaştıracaktır.
Eğer kısırlık nedeni bulunamıyorsa ya da diğer tedavilere yanıt alınamadıysa aşılama tedavisi ve tüp bebek tedavisi Ankara da infertilite tedavisinde uygulanmaktadır.
İnfertilite Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
İnfertilite tedavisinde kullanılan ilaçlar şöyle sıralanabilir:
Klomifen Sitrat
Kısırlık tedavisinde kullanılmaya başlanan ilk ilaçlardan biri klomifen sitrat tedavisidir. Klomifen sitrat beyinden FSH salınımını artırarak yumurta gelişimini sağlar. Genelde adetin 5. Günü tedaviye başlanır ve 5 gün boyunca hasta ilaç içer. İlaç bittikten 2 gün sonra ultrasonla yumurta gelişimi takip edilir.
Klomifen sitratın tek dezavantajı rahim duvarını (endometriyum) inceltmesidir. Bu da gebelik oranını düşürmektedir. Bunu engellemek için klomifen sitratla beraber rahim duvarını kalınlaştıran ilaç tedavisi verilebilir, ya da başka infertilite ilaç tedavisine geçilir. Klomifen sitrat daha çok tek başına veya aşılama tedavisi ile birlikte kullanılır. Tüp bebek tedavisinde kullanılmaz.
Letrozol
Letrozol de yumurta gelişimini sağlayan bir kısırlık tedavisi ilacıdır. Letrozole adetin 2-4. Günleri arasında başlanır ve hastanın özelliklerine göre günde 2-4 tablet ağızdan kullanılır. Letrozol, klomifen sitrat gibi rahim duvarını inceltmediği için daha çok tercih edilmektedir. Letrozol daha çok aşılama tedavisinde veya tek başına kullanılır. Tüp bebek tedavisinde gonadotropinlere ek olarak letrozol kullanılan protokoller de vardır.
Human Menopozal Gonadotropinler (HMG)
HMG içinde FSH ve LH hormonu bulunur. HMG tedavisi aşılama ya da tüp bebek tedavisinde çok sayıda yumurta geliştirmek için kullanılır. Cilt altı enjeksiyonu şeklinde adetin 2 veya 3. Gününde tedaviye başlanır ve yumurta takibi yapılır.
Üriner FSH, Rekombinant FSH
Sadece FSH içeren ilaçlardır. Özellikle PCOS gibi aşırı yanıt verme riski olan hasta grubunda tercih edilir. G*** F, Pur*** en çok tercih edilen FSH preparatlarıdır. Ancak 38 yaşından sonra daha çok FSH VE LH içeren HMG preparatlarını tercih etmek başarı şansını artıracaktır. Bu ilaçlar da tüp bebek veya aşılama tedavisinde kullanılır.
Gonadotropin Releasing Hormon Agonistleri
Beyinden FSH LH salınımı artırarak yumurta gelişimini sağlayan ilaçlardır. Sadece tüp bebek tedavisinin belli prtokollerinde kullanılır. Nadiren de aşırı yanıt vermiş (OHSS) hastalarda yumurta çatlatmak için de bu ilaç kullanılabilir.
Gonadotropin Releasing Hormon Antagonistleri
Yumurtanın kendi kendine çatlamasını engellemek için tüp bebek tedavisinde antagonist protokolünde kullanılan bir ilaçtır. Genelde adetin 7. Günü bu ilaca başlanır. Bunlar da günlük cilt altı enjeksiyonu şeklinde yapılır.
Human Koryonik Gonadotropin
Halk arasında çatlatma iğnesi olarak bilinen human koryonik gonadotropinle yumurta toplamadan veya aşılamadan 36 saat önce cilt altı enjeksiyonu şeklinde yapılır. Özellikle aşılama ve tüp bebek tedavisinde çatlatma iğnesinin tam zamanında yapılması çok önemlidir.
Metformin
Polikistik over sendromlu (PKOS) hastalarda hastalığın altında yatan nedenlerden biri de insülin direncidir. Metformin tedavisi tek başına bile gebe kalmayı kolaylaştırır. Aşılama ve tüp bebek tedavisinde ise metformin ilaca daha iyi yanıt verilmesini sağlar. O yüzden PKOS tedavisine metformin ilacını ben kendi pratiğimde mutlaka ekliyorum.
Takviye Vitaminler
Erkekte sperm kalitesini, kadında ise yumurta sayı ve kalitesini artırmak için bazı takviye vitaminler verilebilir. Bu vitaminlerin içinde inositol, omega 3, koenzim q10, glutatyon, DHEA, L arginine gibi yumurta ve sperm kalitesini artıran vitaminler bulunur.
İnfertilite Tedavisi Bitkisel Çözümler
Bilimsel olarak kanıtlanmasa da bazı bitkilerin ve beslenme şeklinin kadında yumurta sayısını erkekte sperm kalitesini artırdığı iddia edilmektedir. Kısırlık tedavisinde faydalı olduğu düşünülen bitkiler şunlardır:
Erkek infertilitesi bitkisel tedavi
– Bal ve polen karışımı
– 100 gram bal ve 10 gram çörekotunu karıştırılarak yenmesi
– 1 kilo bal ile 100 gram ısırgan karıştırılarak tüketilmesi
– Keçiboynuzu pekmezi
– İğde ağacının polenlerini bal ile karıştırarak tüketilmesi
Kadın infertilitesi bitkisel tedavi
– Toksin atıcı kozmik beden temizliğini mutlaka yapılmalı
– Civanperçemi, aslanpençesi ve çobançantası çaylarını içilmeli
– Soğan suyu kürü
Kısırlık İçin Hacamat Tedavisi
Kısırlık için hacamat tedavisi de son zamanlarda uygulanan yöntemlerden biridir. Ancak bilimsel olarak etkinliği gösterilememiştir. Kanıta dayalı tıpta infertilite tedavisinde hacamatın yeri yoktur.
En İyi İnfertilite Doktorları Ankara
İnfertilite doktorları Ankara da üreme endokrinolojisi ve tüp bebek üzerine özel eğitim almış doktorlardır. Çünkü tüp bebek tedavisi rutin kadın doğum ihtisası sırasında verilen bir eğitim değildir. Kadın doğum ihtisası sonra kısırlık ve tüp bebek alanında çalışmak isteyen doktorlar sertifikasyon programı ile infertilite doktorları arasına girerler. Ankara infertilite doktorları üniversite hastaneleri veya eğitim araştırma hastanelerinden bu eğitimi alabilirler.
Ankara Kısırlık Tedavi Fiyatları
Kısırlık tedavisi fiyatları tedavi yöntemine ve ilaç çeşidine göre değişir. Tüp bebek tedavisi ücretleri aşılama tedavi ücretlerinden daha yüksektir. Çünkü tüp bebek tedavi aşamaları daha maliyetli ve zahmetlidir. Ayrıca tüp bebek tedavisi için embriyoloji laboratuvarına ihtiyaç vardır. Bu da tedavi fiyatlarını artırmaktadır. Aşılama tedavi fiyatları ortalama 2000-3000 TL civarında iken, tüp bebek tedavi fiyatları ise 8000-15000 lira arasındadır.
Ayrıca tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların fiyatları aşılamadan daha yüksektir. Çünkü tüp bebek tedavisinde daha çok yumurta geliştirilmeye çalışıldığı için daha çok ilaç kullanılmakta, bu da infertilite tedavi fiyatlarını artırmaktadır.
Ayrıca kısırlık tedavisi fiyatları şehirden şehire, klinikten kliniğe de değişmektedir. Ankara kısırlık tedavi ücretleri için ayrıntılı bilgi için 05059819919 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Hamile Kalmayı Etkileyen Faktörler
Gebe kalma pek çok faktörün etkisi altındadır. Bu faktörleri inceleyecek olursak;
1.Sperm sayısı
Sperm sayısı olması gerekenin yarısı kadar olan bir erkek ve normal bir kadından oluşan çiftte gebelik şansı yarı yarıya azalır. Gebeliği etkileyen her faktör için durum böyle değildir.
Örneğin kadında her iki tüpün de tıkalı olduğu durumlarda gebelik şansı neredeyse yok gibidir. Benzer şekilde testislerinde sperm üretimi olmayan ya da spermleri testisten dış dünyaya taşıyan kanalların fonksiyon görmediği erkeklerin de doğal yollardan çocuk sahibi olmaları büyük sürpriz olur.
2.Kadının yaşı
Biyolojik saat ilerledikçe kadının gebe kalma şansı giderek azalır. Bunun en önemli nedeni yaş ile birlikte yumurtalıklardaki yumurta sayısı ve kalitesinin azalmasıdır. 20 yaşında bir kadın ile 21 yaşındakinin gebe kalma olasılıkları arasındaki fark çok büyük değilken 30lu yaşlarda bu fark daha fazla anlam kazanır.
Yumurtalık rezervi 35 yaşından sonra düşmeye başlar. 40 yaşında ise dramatik bir düşme yaşanır. O yüzden kadın yaşı hamile kalmayı etkileyen belki de en önemli faktörlerden birdir.
3. Cinsel ilişki sıklığı
Cinsel ilişki sıklığı açısından normal ya da anormal diye bir sınıflama yapmak doğru değildir. Önemli olan ilişki sayısının az ya da çokluğu değil yeterliliğidir. Bunun için optimum sayı haftada 2-3 ilişkidir.
4.İlişki zamanlaması
Cinsel ilişki sıklığının yanı sıra ilişkinin zamanlaması da önemlidir. Yumurtlamanın olduğu günlerde girilecek olan ilişki, gebelik olasılığını arttıracaktır. Yumurtlama gününü anlamak için ovulasyon testleri kullanılabilir, ya da düzenli adet gören bir kadın beklenen adet tarihinden tam 14 gün önce yumurtlar. Bu şekilde doğru ilişki zamanlaması ile gebelik şansı artacaktır.
5.İnfertilite süresi
Çiftin ne kadar zamandır çocuk istediği önemli bir noktadır. Gebe kalmaya uğraşan çiftlerde aradan geçen süre uzadıkça, tıbbi yardım almadan başarılı bir gebelik elde etme olasılığı da o ölçüde azalmaktadır.
6. Diğer nedenler
İnfertiliteye neden olabilecek bir patolojinin varlığı da gebelik şansını azaltır. Bunlara en güzel örnek geçirilmiş batın ameliyatları (miyomektomi vs.) ya da endometriyozisdir (Çikolata kisti).
Kolay Hamile Kalmak için Ne Yapmalı?
Bu ay hamile kalmak istiyorum diyen hanımlar aşağıdaki basit önlemleri alarak kolay ve hızlı hamile kalabileceğinizi unutmayın.
- İdeal Kiloda olun
Gebe kalmayı etkileyen faktörlerin en başında vücut ağırlığı, diyet ve egzersiz arasındaki dengenin sağlanması gelir. Uygun diyet ve egzersiz optimal üreme fonksiyonu için son derece önemlidir. Düşük kilolu ya da aşırı şişman kadınlar gebe kalmada güçlükler yaşayabilirler.
Döllenme olayı hassas hormonal dengelerin rol aldığı karmaşık bir olaydır. Bu olayın başarı ile sonuçlanabilmesi için stabil bir hormonal durum gereklidir. Bu nedenle az ya da fazla kiloların infertiliteye neden olabilmesi şaşırtıcı bir durum değildir.
Normalin %10-15 altında ya da üstünde olan vücut ağırlığı üreme sistemini kökten etkileyebilir. Bunun en güzel örneği beslenme bozukluğu olan aşırı zayıf kişilerde adet kanamalarının düzensiz oluşudur. Bu düzensiz kanamalar genelde anovülasyon yani yumurtlamanın olmaması ile bir arada seyreder. Maraton koşucuları, yüzücüler gibi ağır sporlar ile uğraşan kadınların pek çoğunda adet düzensizlikleri ve dolayısı ile infertilite sorunu mevcuttur.
- Sigara ve alkolü bırakın
Fertilite üzerinde etkili bir başka faktör de sigara ve alkoldür. Sigara erkeklerde sperm sayısını azaltırken kadınlarda da yumurta kalitesini bozar. Benzer şekilde alkolde sperm sayısı üzerinde olumsuz rol oynadığı tespit edilen bir maddedir.
Değişik hastalıklar için kullanılan ilaçlar da fertiliteyi etkiler. Özellikle ülser ve tansiyon ilaçlarının sperm sayıları üzerine etkili olduğu bilinmektedir. Kafein alımının azaltılması ise konsepsiyon şansını arttırır.
- Düzenli ilişki
Cinsel ilişki sıklığı üreme yeteneğini direk etkileyen en önemli faktörlerden birisidir. İlişki ne kadar sık olursa gebelik şansı o derece yüksek olur. Burada kastedilen her gün girilen ilişki değildir. Bu sperm sayı ve kalitesini azaltır. İdeal olan ovülasyona yakın günlerde gün aşırı ilişkiye girmektir.
Düzenli adet gören bir kadında yumurtlama günü, beklenen adet tarihinden 14 gün öncedir. Hamile kalmayı kolaylaştırmak için adetin 1. Gününden itibaren sayıldığında, adetin 11. Günü cinsel ilişkiye başlanmalı ve 1 hafta boyunca gün aşırı ilişkiye devam edilmelidir. Bu şekilde cinsel ilişki zamanlaması ile gebe kalma şansı artar.
Düzenli adet görmeyen bir kadında, ise takvim yöntemi ile yumurtlama zamanını (ovulasyon) doğru tahmin etmek çok zordur. Bu durumlarda yumurtlama gününü hesaplamak için ovulasyon testleri (yumurtlama testleri) kullanılabilir.
Beklenen yumurtlama tarihinde idrarda yumurtlama testi yapılır. Eğer test negatifse 1-2 gün aralıklarla test tekrarlanır. Ovülasyon testi pozitif ise aynı gün cinsel ilişki olmalıdır.
- Akdeniz tipi beslenme
Beslenmenin hamile kalmayı kolaylaştırıdığı, hatta bazı çalışmalarda tüp bebek başarı şansını bile artırdığı belirtilmektedir. Akdeniz tipi beslenmede daha çok balık, zeytinyağı ve sebze bulunmaktadır. Kırmızı et, karbonhidrat alımı mümkün olduğu kadar kısıtlanmaktadır.
- Stresten uzak durun
Stresin hamile kalmayı zorlaştırdığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Bu nedenle stresten uzak kalmak hamile kalmayı kolaylaştırır. Eğer tek başınıza bunu başaramıyorsanız, profesyonel destek almaktan kaçınmayın.
- İlişki pozisyonu
İlişki sonrası semenin vajina dışına kaçması son derece normaldir. Pek çok kadın bunu gebelik şansı açısından olumsuz bir faktör olarak yorumlamakla birlikte gerçek bu değildir. Semenin dışarı gelmesi ilişkinin uygun şekilde yapıldığının göstergesidir. Çocuk isteyen çiftlerde genelde önerilen erkeğin üstte olduğu pozisyonlardır.
Gebe kalmak isteyen bir kadın ilişkiden hemen sonra ayağa kalkmamalı ve tuvalate gitmemelidir. Kalçaların altına yastık koyarak 15-20 dakika dinlenmek hamile kalmayı kolaylaştırabilir. Hamile kalmak için yapılan hatalardan biri de cinsel ilişkiden sonra ayakları havaya kaldırmak, amuda kalkmak gibi hareketlerin yapılmasıdır. Ancak bu hareketlerin gebe kalmayı kolaylaştırdığına dair bilimsel veri yoktur.
İnfertilite ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Doğum kontrol hapı kısırlık yapar mı?
Ertesi gün hapı kısırlık yapar mı?
Lazer epilasyon kısırlık yapar mı?
İnfertilite polikliniği ne demek?
Adetliyken ağrı kesici içmek kısırlık yapar mı?
Aknetrent, Roaccutane kısırlık yapar mı?
Kolay hamile kalma pozisyonları nelerdir?
Ankara Çukurambar’da bulunan kliniğimizde infertilite tanı ve tedavisi Prof. Dr. Deniz Ulaş tarafından yapılmaktadır. Kısırlık tedavi fiyatları ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için kliniğimize gelip ön görüşme yapabilir veya 05059819919 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Referanslar
- Fritz MA, Speroff L. Clinical Gynecological Endocrinology and Infertility. 7th ed. USA: Williams & Wilkins;2005.p.1114-33.
- Wang X, Chen C, Wang L, Chen D, Guang W, French J. Conception, early pregnancy loss, and time to clinical pregnancy: A population-based prospective study. Fertil Steril 2003;79:577.
- Gnoth C, Godehardt D, Godehardt E, Frank-Herrmann P, Freundl G. Time to pregnancy: Results of the German prospective study and impact on the management of infertility. Hum Reprod 2003;18:1959.
- Asl ST, Sadeghi K, Bakhtiari M, Ahmadi SM, Anamagh AN, Khayatan T. Effect of group positive psychotherapy on improvement of life satisfaction and the quality of life in infertile woman. Int J Fertil Steril 2016;10:105-12.
- Xiaoli S, Mei L, Junjun B. Assessing the quality of life of infertile chinese women: A cross-sectional study. Taiwan JObstet Gynecol 2016;55:244-50.
- te Velde ER , Eijkemans R , Habbema HDF . Variation in couple fecundity and time to pregnancy, an essential concept in human reproduction. The Lancet 2000;355:1928–9.doi:10.1016/S0140-6736(00)02320-5 Google Scholar
- Rosa M. Limiñana-Gras, in The Psychology of Gender and Health, 2017
- National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Fertility problems: assessment and treatment. Clinical guideline 2013.