Kordon Bağlatma ( Tüp Ligasyonu )

kordon baglatma tup ligasyonu

Tüplerin bağlanması ameliyatı kalıcı doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Bu nedenle iki taraflı tüplerin bağlanmasına (Bilateral tüp ligasyonu) sterilizasyon yöntemi de denir. Sterilizasyon Türkçede kısırlaştırma anlamına gelir.

Çocuk sayısını tamamlamış ve gebe kalmak istemeyen kadınların yaptırdığı kalıcı doğum kontrol yöntemlerinden biri olan bilateral tüp ligasyonu (BTL) Amerika’da kadınların %30’unun tercih ettiği yöntemdir (1).

Bu yazımda kalıcı doğum kontrol yöntemlerinden biri olan tüplerin hangi yöntemlerle bağlandığı, kimlerin tüplerini bağlatabileceği ve zararının olup olmadığı ile ilgili bilgi vereceğim.

banner kordon

İçindekiler

Kadında Tüpler Ne İşe Yarar?

Kadın iç genital organlar rahim, yumurtalık ve tüplerden oluşur. Tüpler rahimle yumurtalığı birbirine bağlayan 10-12 cm uzunluğunda bir organdır. Halk arasında rahim tüplerine kordon da denir. Kordonların tek görevi vardır, o da yumurta ile spermi karşılaştırmaktır (2-3).

Tüpler yumurtalıktan çatlayan yumurtayı alır, vajinadan gelen sperm de tüplere gelir. Ve döllenme tüplerde gerçekleşir. Döllenen yumurta 5 gün tüplerde bekledikten sonra rahime gider ve embriyo rahime tutunur (implantasyon).

Döllenen yumurta tüplerde tıkanıklık olması durumunda rahime gidemez ve tüpte kalırsa dış gebelik meydana gelir. Dış gebelik anne hayatını riske atan tehlikeli bir durumdur.

Sonuç olarak tüplerin gebe kalmayı sağlamak dışında hiçbir görevi yoktur, başka bir işe yaramaz. Her iki tüpü kapalı olan bir kadın gebe kalamaz. Ancak tüplerden biri kapalıysa, açık olan tüpten gebelik olabilir.

Kadında Tüplere Nasıl Bakılır?

Kadında tüplere ilaçlı rahim filmi ile bakılır. İlaçlı rahim filmi histerosalpingografi (HSG) olarak da bilinir. HSG de tüplerin açık olup olmadığı veya sıvı birikmesi, şişme olup olmadığı anlaşılır. Eğer tüplerde şişme varsa (hidrosalpinks) gebelik şansını artırmak için o tüpün alınması gerekir.

Tüpler tıkalıysa ameliyatla tüplerin açılması ameliyatı yapılabilir ancak bu ameliyatın başarı şansı çok düşüktür ve o tüpte dış gebelik ihtimali yüksektir. Bu nedenle tüp açtırma ameliyatını Ankara da önermiyoruz.

Rahim tüplerinin açık olup olmadığı ultrasonla anlaşılmaz. Sadece tüplerde şişme varsa ultrasonda görülebilir, bunun dışında tüplerin açık olup olmadığı ultrasonda belli olmaz.

banner kordon 2

Neden Kordon Bağlatmaya İhtiyaç Duyulur?

Kordon bağlatma kalıcı doğum kontrol yöntemlerinden biridir ve geri dönüşü yoktur. Aşağıdaki durumlarda kordon bağlatmaya ihtiyaç duyulur (4).

  • Çocuk sayısını tamamlamış ve kesinlikle gebe kalmak istemeyen kadınlar
  • Gebe kalmak anne hayatını riske atacaksa
  • Diğer doğum kontrol yöntemleri kullanıldı ancak yan etkiler nedeniyle bırakılmak zorunda kalındıysa
  • Diğer doğum kontrol yöntemleri ile hamilelik meydana geldiyse kordonların bağlanmasına ihtiyaç duyulur.

Tüp Bağlama Yöntemi Kimler İçin Uygundur?

Tüp bağlama yöntemi artık kesinlikle gebe kalmak istemeyen kadınlar için uygun bir yöntemdir. Herhangi bir nedenle tekrar hamile kalmayı planlayacak olan kadınlar için uygun değildir. Geri dönüşü olmayan bir doğum kontrol yöntemi olduğu için kordonları bağlatma kararı verilirken iyi düşünmek gerekir.

Kordon Bağlama Kimlere Uygulanmaz?

Kordon bağlama yaşı 30 dan küçük olan veya karasız olan hastalara uygulanmaz. Burada büyük görev doktora düşmektedir. Hastanın psikolojik durumunu değerlendirmeli ve kararsız veya ileride pişman olacak hastayı öngörmeli ve bu hastaların kordonlarını bağlatmasına izin vermemelidir.

Kadınlar İçin Diğer Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Kadınlar için diğer doğum kontrol yöntemleri çok çeşitlidir. Bu yöntemlerin geri dönüşü vardır. Yani yöntem bırakıldığında tekrar gebelik olabilir. Sık kullanılan doğum kontrol yöntemleri şunlardır.

  1. Kondom
  2. Doğum kontrol hapı
  3. Rahim içi araç (RİA, Spiral)
  4. Aylık veya 3 aylık iğneler
  5. Cilt altı implantlar

Bu yöntemlerin de kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Bu yöntemlerle ilgili ayrıntılı bilgi için Doğum Kontrol Yöntemleri yazımı okuyabilirsiniz.

  • Açık ameliyat
    • Laparotomi ile kordon bağlama ameliyatı
    • Minilaparotomi ile kordon bağlama ameliyatı
  • Kapalı ameliyat
    • Laparoskopik yöntemle tüp bağlama ameliyatı (minimal invaziv yöntem)
    • Histereskopi ile tüp bağlama ameliyatı (Essure)

Tüp bağlatmada en iyi yöntem hastadan hastaya değişir. Eğer hastanın özellikleri uygunsa en iyi yöntem kapalı yani laparoskopik olarak kordonların bağlanması yöntemidir (1).

banner kordon

Tüp Ligasyonunda Koruyuculuk Oranı Nedir ve Ne kadar Süre Korur?

Tüp ligasyonunun koruyuculuk oranı %100’e yakındır ama %100 değildir. Bu bilgi hasta ile mutlaka paylaşılmalıdır. Ameliyat yöntemi de koruyuculuk oranını etkiler. Tüp bağlama ameliyat yöntemlerinden tüpe klips konmasının koruyuculuk oranı pomeroy usulü korumaya göre daha düşüktür. Tüplerin alınmasının (salpenjektomi) koruyuculuk oranı da tüplerin bağlanmasına göre daha yüksektir. Eğer tüpler doğru şekilde bağlandı ve rekanalizasyon olmadıysa ömür boyu korur.

Tüp Bağlatma Yaşı Kaç Olmalı?

Tüp bağlatma yaşı için net bir yaş sınırı olmasa da tüm dünyada 30 yaşın altında kordonların bağlanması önerilmez. Çünkü 30 yaş altında hastanın yaşı küçük olduğu için doğru karar veremeyebileceği düşünülür. Ayrıca eşinden boşanıp tekrar evlenebilir ve yeni eşinden çocuk yapmak isteyebilir. Bu faktörler nedeniyle tüp bağlatma yaşı 30 yaşın üstü olmalıdır.

Tüp Bağlama Ameliyatı Nasıl Yapılır?

“Tüp bağlama ameliyatı nasıl yapılır?” ‘ı anlamak için tüpün anatomisinden kısaca bahsedelim. Kadındaki tüplerin 5 bölümü vardır (2-3).

  • Ostium
  • İntramural
  • İstmus
  • Ampulla
  • Fimbria

Tüp bağlama ameliyatında çoğunlukla tüpün istmus bölümü bağlanır. Bu ameliyat laparotomi ile veya laparoskopi ile yani açık veya kapalı yöntemle yapılabilir. Kordon bağlatma ameliyatı tamamen tüplerin alınması (salpenjektomi) yöntemi ile de yapılabilir.

Özet olarak tüp bağlama ameliyatı 3 teknikle yapılabilir.

  1. Tüp istmus bölgesinden kesilir ve yakılır.
  2. Tüpün istmus bölgesine Filshie klip veya hulka klip takılır
  3. Tüp çıkarılır (salpenjektomi)
  4. Tüpün ostium bölümüne tıkaç yerleştirilir. Bu ameliyat yöntemi histereskopi ile yapılır. Diğer yöntemler ise açık (laparatomi) veya kapalı (laparoskopi) yöntemle yapılabilir.

Laparoskopik Yöntemle Tüp Bağlama Yöntemleri Nelerdir?

Laparoskopik yöntem halk arasında kapalı yöntem olarak da bilinir. Bu teknikte göbekten ve karın yanından 5-10 mm minik kesilerle ameliyat yapılır. Laparotomideki gibi büyük bir ameliyat izi olmaz. Göbekten kamera ile batına girilir ve özel aletlerle kapalı yöntemle ameliyat yapılır.

Laparoskopik tüp bağlama ameliyatı 3 yöntemle yapılabilir.

  1. Tüpün istmus bölgesi bipolar koterle tutulur, yakılır ve kesilir
  2. Tüpün istmus bölgesine Filshie klip veya Hulka klip takılabilir
  3. Tüp tamamen çıkarılır (Salpenjektomi)

Laparoskopik yöntemle tüp bağlama ameliyatı açık ameliyata göre hasta açısından her zaman daha iyidir (5-6). Ancak laparoskopik yöntemde doktor tecrübesi önemlidir. Tecrübesiz ellerde laparoskopik yöntem açık ameliyata göre daha riskli olabilir. Laparokopik yöntemle tüp bağlama ameliyatının açık ameliyata göre avantaj ve dezavantajları tabloda görülmektedir.

Laparoskopik Tüp BağlamaAvantajDezavantaj
Daha az ağrıTecrübe gerektirir
Daha az hastanede yatışDaha pahalı
Daha çabuk günlük hayata dönüşÖzel ekipman gerektirir

banner kordon 2

Açık Ameliyatla Tüp Ligasyonu Nedir?

Açık ameliyatla tüp bağlatma tekniğinde bikini bölgesinin hemen üzerinden küçük bir kesi ile batına girilir ve tüpler bağlanır. Açık ameliyatta kapalı ameliyata göre daha büyük dikiş izi olur çünkü kesi daha büyüktür.

Açık ameliyatla tüp bağlamada da 3 yöntemden biri uygulanabilir.

  1. Tüplerin istmus seviyesinden bağlanıp, kesilip ve yakılması yöntemi
  2. Tüplerdeki geçişi engelleyip tıkanıklığa yol açan klip (halka) takılması
  3. Tüplerin alınması (salpenjektomi)

Laparotomi ile Tüp Ligasyon Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?

Laparotomi ile tüp bağlama ameliyatı açık ameliyat yöntemlerinden biridir. Laparotomi mini laparotomi (mini-lap) şeklinde de yapılabilir. Özellikle normal doğumdan hemen sonra yapılan kordon bağlama ameliyatı mini laparotomi yöntemi ile yapılır.

Laparotomi ile tüp bağlama yöntemleri birkaç çeşittir. Bu yöntemlerden en sık uygulanan Pomeroy usulü tüp ligasyonudur. Pomeroy tekniği hem etkili hem de güvenli metottur. Pomeroy dışında diğer tüp bağlama teknikleri şunlardır:

  • Parkland Yöntemi
  • Uchida Yöntemi
  • Irving Yöntemi

Histerekopik Sterilizasyon (Essure)

Histereskopik tüplerin bağlanması karından kesi olmadan yapılır. Kamera ile rahim ağzından rahime girilir. Rahimin her iki tarafında bulunan ve tüpün başladığı yer olan ostiumlara (tüpün rahime açılan deliği) Essure adı verilen tıkaç yerleştirilir.

Essure ile tüpler bağlandıktan sonra koruyuculuk 3 ay sonra başlar. Bu nedenle tüpler bağlandıktan sonra 3 ay başka bir yöntemle de korunulmalıdır. Tüplerin kapalı olup olmadığından emin olmak için rahim filmi çekilmelidir.

Histeroskopik tüp bağlama ameliyatı lokal anestezi veya genel anestezi ile yapılabilir. Hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur, aynı gün taburcu edilebilir.

Tüp Bağlatmada En İyi Ameliyat Yöntemi Hangisidir?

Tüp bağlatmada en iyi ameliyat yöntemi laparoskopik tüp ligasyonudur (kapalı kordon bağlama ameliyatı). Çünkü laparoskopik tüp bağlama ameliyatında hasta daha az ağrı hisseder, daha az hastanede yatar ve daha çabuk günlük hayatına döner (1).

Ancak laparoskopik tüp ligasyonu ameliyatı bu konuda tecrübeli doktorlar tarafından yapıldığında güvenlidir. Tecrübesiz ellerde kapalı ameliyat açık ameliyattan daha riskli olabilir. Kapalı ameliyatta en büyük risk batına girerken ortaya çıkar. Batına giriş doğru teknikle yapılmazsa bağırsak veya damar zedelenmesi olabilir. Bu da hastanın hayatını ciddi anlamda tehlikeye atabilir.

Kapalı ameliyatla kordonların bağlanması tecrübeli doktorların elinde daha güvenli, daha kolay ve daha az risklidir. Tüp bağlama ameliyatı Ankara olarak uygun hastalarda biz de kapalı yöntemle kordonları bağlıyoruz.

banner kordon

Tüp Bağlatma Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Tüp bağlatma ameliyatı adetin herhangi bir günü yapılabilir. Ancak gebelik olmadığından emin olmak için adet sonrası operasyonun yapılmasında fayda vardır. Adet sonrası yapılacak olsa bile tüp bağlatma ameliyatı öncesi kanda gebelik testi ile gebe olunmadığından emin olunmalıdır.

Doğum sırasında veya doğumdan hemen sonra da tüpler bağlanabilir. Eğer doğum sezaryenle olduysa, sezeryanda tüpler bağlanabilir. Eğer normal vajinal doğum olduysa, doğumdan 1 gün sonra mini laparotomi ile kordonlar bağlanabilir.

Tüp Ligasyonu Ne Kadar Sürer?

Tüplerin bağlanması süre olarak ameliyat yöntemine ve hastanın özelliklerine göre değişir. Örneğin kapalı ameliyat açık ameliyata göre daha kısa sürer. Ya da kilolu, daha önce batından geçirilmiş cerrahileri olan hastalarda ameliyat süresi daha uzun olacaktır. Tüp bağlama ameliyatı ortalama 20-30 dakika sürer.

Tüp Ligasyonu Genel Anestezi ile mi yapılır?

Tüp ligasyonu çoğunlukla genel anestezi ile hastanede yapılır. Uygun vakalarda spinal veya epidural anestezi ile de tüpler bağlanabilir. Genel anestezi veya lokal anestezi de olsa hastanın aç olması gerekir. Ameliyat öncesi 6 saat hastanın hiçbir şey yememesi, içmemesi gerekir.

Kordon bağlatma ameliyatı öncesi hastanın anestezi doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir. Hangi anestezi yönteminin uygulanacağına anestezi doktoru karar verecektir.

banner kordon 2

Kordon Bağlama Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kordon bağlama ameliyatı öncesi en önemli nokta bu doğum kontrol yönteminin geri dönüşü olmadığını bilmek ve buna göre karar vermektir. Yani kordonlar bağlandığında geri almak mümkün değildir. Bu nedenle herhangi bir sebeple ileride fikri değişecek olan ve tekrar çocuk doğurmayı planlayacak olan bir kadın tüplerini bağlatmamalıdır.

Kordon bağlama ameliyatı anestezi ile yapıldığı için öncesinde gerekli kan tahlilleri yapıldıktan sonra ve anestezi konsültasyonu olduktan sonra ameliyat planlanmalıdır. Kordon bağlatma ameliyatı öncesi mutlaka kanda gebelik testi (BHCG) ile hamilelik olmadığından emin olunmalıdır.

Kordon bağlama ameliyatı öncesi hastanın eşinin de imzalı onayı alınır. Eş onayı olmadan tüp bağlatma ameliyatı Ankara da yapılmamaktadır.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Ameliyat sonrası antibiyotik düzenli kullanılmalı
  • Dikiş yeri kuru ve temiz tutulmalı
  • Ayakta duş alınabilir
  • Ameliyat sonrası cinsel ilişki 14 gün olmamalı
  • Ameliyat sonrası 2-3 ay ağır kaldırmaktan kaçınılmalı
  • Ameliyat sonrası 14 gün spor yapılmamalı

Tüp Bağlatma Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Tüp bağlatma ameliyatı sonrası iyileşme süreci sorunsuz geçer. Kapalı ameliyat sonrası hastanede yatmaya gerek olmaz ve tüp ligasyonu sonrası 2-3 gün içinde iyileşme süreci tamamlanır ve hasta normal hayatına döner.

Açık ameliyatta iyileşme süreci biraz daha uzundur. Açık ameliyat sonrası 1 gün hastanede kalınır, 1 haftada iyileşme süreci tamamlanır ve hasta günlük hayatına döner.

Tüp Bağlatma Sonrası Ağrı

Tüp bağlatma sonrası ağrı şikayeti 2-3 gün sürer ve 1 haftada ağrılar geçer. Ameliyat sonrası uzun süre devam eden kasık ve bel ağrıları araştırılmalı ve sebebe yönelik tedavi planlanmalıdır.

Tüp Bağlatma Sonrası Cinsel İlişki

Tüp bağlatma sonrası cinsel ilişki 14 gün olmamalıdır. 14. Günün sonunda başka bir risk faktörü yoksa cinsel ilişki olabilir. Cinsel ilişkide başka bir yöntemle artık korunmaya gerek yoktur. Çünkü tüpler bağlandıktan sonra koruma hemen başlar ve ömür boyu devam eder.

banner kordon

Ameliyat Sonrası Cinsel Yaşam

Kordonlarını bağlatmayı düşünen bir kadının merak ettiği konulardan biri de ameliyat sonrası cinsel yaşamdır. Ameliyat sonrası kadının aldığı cinsel hazda azalma olacağı düşünülür ancak tam tersi ameliyat sonrası kadının aldığı cinsel hazda artış olur. Çünkü kadının artık hamile kalma korkusu yoktur. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında daha kolay konsantre olur, teslim olur ve daha çok zevk alır. Bu nedenle tüp bağlatma ameliyat sonrası cinsel yaşamın daha iyi olacağı söylenebilir.

Tüp Ligasyonu Riskleri Nelerdir?

Tüp ligasyonu riski çok düşüktür. Ameliyat riskinin çoğunu da anestezi oluşturur. Anestezi dışında tüp bağlama ameliyatının en önemli riski ileride pişmanlık yaşama ve tekrar çocuk sahibi olma isteğidir. Nadir görülen tüp bağlatma ameliyatı riskleri şunlardır:

  • Komşu organ yaralanması
  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Damar yaralanması
  • Kapalı ameliyattan açık ameliyata dönme riski
  • Yöntemin başarısız olması ve tekrar hamile kalma riski
  • Pişmanlık yaşama

Tüplerin Bağlanması Zararlı mıdır?

Her cerrahi girişim gibi kordon bağlatma ameliyatının da bazı riskleri vardır. Ancak doğru teknikle yapıldığında zararı yok denecek kadar azdır. Yapılan çalışmalarda tüp ligasyonu ameliyatının riski 1/100000 olarak gösterilmiştir. Bu riskler de daha çok genel anesteziye bağlı risklerdir.

Halk arasında tüp bağlatmanın adet düzensizliği, erken menopoz gibi sorunlara neden olacağı düşünülse de, bu bilgiler bilimsel çalışmalarla gösterilememiştir. Yani kordonları bağlatmak adet düzensizliği, menopoz veya cinsel hazda azalma şikayetlerine neden olmaz.

Tüp Ligasyonunun Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Kordon bağlatmanın hamilelikten korunmak dışında 2 avantajı daha vardır.

  • Epitelial yumurtalık kanseri (Over kanseri) riskini azaltır
  • Pelvik inflamatuar hastalık (PID) riskini azaltır

Kordon bağlatmanın en önemli dezavantajı ise geri alma işleminin mümkün olmamasıdır. Tüplerini bağlatmış olan bir kadın pişman olup tüplerini tekrar açtırmak istediğinde ne yazık ki bu mümkün olmamaktadır. Çünkü geri açma işleminin başarı oranı çok düşüktür. Tüplerin geri açılma ameliyatı mikro cerrahi ile bile yapılsa tüpte hasar meydana gelmekte ve o tüpte dış gebelik riski yüksek olmaktadır. Bu nedenle tüpleri bağlı bir kadın pişman olup tekrar hamile kalmak istediğinde sadece tüp bebek yapabilir. Tüp bebekte tüplere ihtiyaç olmadığı için kordonları bağlı bir kadın tüp bebek tedavisi ile gebe kalabilir.

Tüp Ligasyonu Geri Alma İşlemi Mümkün mü?

Tüp ligasyonu geri alma işlemi hasta kordonlarını bağlattığına pişman olup tekrar hamile kalmak istediği için yapılır. Ancak tüplerin açılması mümkün değildir. Çünkü tüpler bağlandığında tüpler ciddi hasar görür ve tekrar uc uca anastomoz yapılsa bile başarılı olma şansı çok düşüktür. Açılan tüpte dış gebelik olma riski çok yüksektir. Bu sebepler nedeniyle tüpleri bağlı bir kadın tekrar hamile kalmak istediğinde tek şansı vardır, o da tüp bebek tedavisidir.

Tüp Bağlatmak Günah mı?

“Tüp bağlatmak günah mı?” sorusunun cevabı hakkında net bilgi olmasa da din adamları anne hayatını riske atan durumlarda kordon bağlatmanın yapılabileceğini belirtmektedir. Ayrıca tüpler bağlandığında hiç gebelik oluşamaz yani spermle yumurta hiç karşılaşamaz. Ortada bir canlı olmadığı için de kordon bağlatmanın günah olmadığı savunulur.

Tüp Bağlama Yöntemi Adet Düzensizliğine Yol Açar mı?

Kordon bağlatanların yorumlarına bakıldığında adet düzensizliği şikayeti karşımıza çıkar. Ancak yapılan bilimsel çalışmalarda kordon bağlatmanın adet düzensizliğine yol açtığı ile ilgili bir veri bulunmamaktadır.

Tüp bağlatma sonrası yaşanan adet düzensizliği şikayeti şu şekilde açıklanabilir. Tüplerini bağlatan kadınların çoğu 35 yaş üstüdür. Kadınlar yaş ilerledikçe hormonal bozukluk ve adet düzensizliği problemini daha çok yaşarlar. Yani kordon bağlatma sonrası yaşanan adet düzensizliği sıkıntıları tüplerin bağlanmasına değil, yaşa bağlı ortaya çıkan sorunlardır. Tüp ligasyonu sonrası yaşanan adet düzensizliği bu şekilde açıklanabilir.

Kordonları Bağlatmak Menopozu Tetikler mi?

Bazı çalışmalarda kordonlar bağlandıktan sonra yumurtalığa giden kan akımının azaldığı gösterilmiştir. Mantık olarak yumurtalığa giden kan akımı azalırsa menopoz tetiklenebilir. Ancak tüp bağlama ameliyatı sonrası menopoz tetiklenmesi veya erken menopoz gibi bir problem olmadığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Tüplerini bağlatmış olan bir kadın normalde kaç yaşında menopoza girecekse o yaşta menapoza girecektir.

Sezeryanla Doğum Yaparken Tüp Bağlatmak Mantıklı mı?

Sezeryanla doğum yapılacaksa ve başka çocuk istenmiyorsa sezeryanda tüp bağlatmak mantıklıdır. Ancak tüplerin bağlanması için sezeryan olmak mantıklı değildir. Çünkü sezeryanın getireceği riskler tüp bağlama ameliyatının risklerinden daha fazladır.

Zaten sezeryan olmak gerekiyorsa ameliyatta tüplerin bağlanması kolay ve güvenlidir. Tüplerin bağlanması Sezeryan süresini sadece 10 dakika kadar uzatır. Ekstra anesteziye veya ekipmana ihtiyaç yoktur.

Bu nedenle çocuk sayısını tamamlamış olan, yaşı 30 dan büyük olan ve sezaryen olacak kadınlara tüp ligasyonu hakkında bilgi verilmeli ve çift kabul ederse sezeryende tüpler bağlanmalıdır.

Tüp Bağlatma Sonrası Koruma Ne Zaman Başlar?

Tüp bağlatma sonrası koruma hemen başlar. Ancak tüp bağlanmadan hemen önce hastanın gebe kalmış olabileceği unutulmamalıdır. Bunu anlamanın yolu da ameliyat öncesi kanda gebelik testi yaptırmaktır. İlişkinin üzerinden 1 hafta geçtiyse ve gebelik varsa kanda belli olacaktır. Ancak daha önce gebelik testi yapılmışsa kadın hamile olsa bile kanda belli olmayacaktır. Bu nedenle ameliyat adet biter bitmez yapılır ve ameliyat öncesi mutlaka kanda gebelik testi yapılır.

Tüpler bağlandıktan sonraki ilk ay adet olamayan bir kadına gebelik testi tekrarlanmalıdır. Çünkü ameliyat öncesi gebe kalmış ama kanda belli olmayacak kadar küçük olan gebelik ancak bu şekilde anlaşılır.

Tüp Bağlatma Sonrası Hamile Kalınır mı?

Tüp bağlatma sonrası hamile kalma riski çok düşüktür ancak yok değildir. Yapılan çalışmalarda kordonlar bağlandıktan sonraki 10 yıl içinde hamile kalma riski %0,1 olarak bulunmuştur. Tüpler kesilip yakıldıysa hamile kalma riski çok daha azdır. Tüpe klips takma yöntemi ile olan tüp bağlamada ise gebelik riski daha yüksektir.

Kordon Bağlatmanın Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Rahim tüplerinin hamile kalmayı sağlamak dışında hiçbir fonksiyonu yoktur. Buna rağmen kadın üzerinde kordon bağlatmanın olumsuz psikolojik etkileri olabilir. Kordonlarını bağlatmış bir kadın psikolojik olarak kadınlığını kaybettiği hissine kapılabilir.

Kordonların adet düzeni veya hormonlarla ilgisi yoktur. Ancak halk arasında tüplerin bağlatmanın adet düzensizliği veya menopoza yol açtığına inanılır. Bu yanlış inanışlar nedeniyle kadın psikolojik olarak negatif etkilenebilir. Bu konuda da en önemli görev tüpleri bağlayacak doktora düşmektedir. Kordon bağlama ameliyatını yapacak olan doktor hastasını doğru şekilde bilgilendirmeli ve gerekli desteği sağlamalıdır.

Tüpleri Bağlı Kadın Tüp Bebek Yapabilir mi?

Tüp bebekte spermle yumurta dışarda döllendiği için tüplere ihtiyaç yoktur. Bu nedenle tüpleri bağlı kadın tüp bebek tedavisi ile anne olabilir. Tüpleri bağlı bir kadında tüp bebeğin başarı şansı tüpleri bağlı olmayan aynı yaştaki kadınlarla aynıdır.

Tüpler Bağlandıktan Sonra Açılır mı?

Tüpler bağlandıktan sonra ameliyat ile açılabilir. Ama daha önce de belirttiğim gibi tüp açma ameliyatının başarı oranı çok düşüktür. Bu nedenle tüp açma ameliyatını önermiyoruz, bunun yerine tüpleri bağlı bir kadının tüp bebek yaptırmasını öneriyoruz.

Ankara Kordon Bağlatma Ameliyatı Nerede Yapılır?

Tüp bağlatma ameliyatı yapan doktor seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken doktorun hangi yöntemi uygulayacağı ve yapılacak olan hastanedir. Tüp bağlatmayı düşünen hastalar arasında kapalı ameliyata uygun olan hastaların mümkünse laparoskopik yöntemle ameliyat olması tavsiye edilir.

Bu nedenle tüp ligasyonu için doktor seçiminde doktorun kapalı ameliyat tecrübesi mutlaka göz önüne alınmalıdır. Ankara kordon bağlama ameliyatı devlet hastanesi veya özel hastanelerde yapılır. Ameliyat anestezi ile yapıldığı için ameliyathane ortamının olması şarttır. Kordon bağlama ameliyatı Ankara da Prof. Dr. Deniz ULAŞ tarafından anlaşmalı özel hastanelerde yapılmaktadır.

Tüpleri Bağlatma Fiyatları Ankara

Tüpleri bağlatma fiyatları Ankara da yöntemden yönteme ve hastaneden hastaneye göre değişir. Açık tüp bağlatma ücretleri kapalı tüp bağlatma ücretlerinden daha düşüktür. Çünkü kapalı ameliyat için özel ekipman gerekir ve bu ekipmanlar tüp bağlama ameliyatı fiyatlarını artırmaktadır.

Kordon bağlatma fiyatlarını etkileyen diğer bir faktör de hastanede yatış süresidir. Kapalı ameliyatta hastanede yatış gerekmediği için yatış ücreti fiyatı artırmaz. Ancak açık ameliyatta 1 gece yatış gerektiği için açık yöntemle tüp bağlama ücretine yatış ücreti eklenir. Bu da ameliyat maliyetini artırır.

Tüpleri bağlatma ameliyat fiyatlarını etkileyen diğer bir faktör de anestezidir. Genel anestezi ücreti spinal/epidural anestezi ücretinden biraz daha fazladır. Bu da Ankara tüp bağlatma fiyatlarını etkilemektedir. Tüp bağlatma fiyatları ortalama 8000-20000 TL arası değişmektedir.

Kordon bağlatma ameliyatı Prof. Dr. Deniz Ulaş tarafından Ankara da anlaşmalı özel hastanelerde kapalı yöntemle yapılmaktadır. Tüp bağlama ameliyatı fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi almak için 05059819919 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Normal doğum esnasında kordon bağlatma daha mı iyi?

Normal doğum esnasında kordon bağlanmaz. Normal doğumdan 1 gün sonra minilaparotomi ile kordon bağlanabilir. Eğer bu dönemde kordonlar bağlanmadıysa doğumdan 2-3 ay sonra kapalı ameliyatlar tüpler bağlanabilir.

Geçici kordon bağlatmak mümkün mü?

Hayır kordon bağlatmak kalıcı bir yöntemdir. Geçici kordon bağlatmak sadece histereskopi ile mümkündür. Tüpün rahimden çıktığı yere nikel veya titanyum tıkaç yerleştirilir (Essure). Hasta tekrar gebe kalmak istediğinde yine histeroskopi ile bu tıkaç çıkarılır. Ancak bu şekilde geçici kordon bağlatmak mümkündür. Bunun dışında tüp ligasyon yöntemleri kalıcıdır ve geri dönüşü yoktur.

Tüplerini bağlatan kadınların şikayetleri nelerdir?

Tüplerini bağlatan kadınların şikayetleri çoğunlukla çok azdır. Ne günlük yaşantıları ne de cinsel yaşamları etkilenmez. Tüpleri bağlatmanın tek dezavantajı geri dönüşün olmamasıdır.

Tüp bağlatma bel ağrısına, kasık ağrısına sebep olur mu?

Hayır tüp bağlatma bel ağrısına veya kasık ağrısına sebep olmaz. Ameliyattan sonra birkaç gün ağrı, acı olabilir ancak bu sancılar ağrı kesiciler kullanarak kolaylıkla atlatılabilir.

Tüp bağlatma sonrası hamilelik planlamak mümkün mü?

Tüp bağlatma sonrası hamilelik planlamak ancak tüp bebek tedavisi ile mümkündür. Bunun dışında kordonlarını bağlatmış bir kadın doğal yolla gebe kalamaz.

Kordonlarını bağlatan kadınlar ne tür sorunlar yaşar?

Kordonlarını bağlatan kadınlar çok nadir sorun yaşar. Genellikle ameliyata bağlı birkaç gün ağrı, acı olabilir. Bunun dışında sorun yaşamazlar.

Kanser ile ilişkisi var mı?

Tüpleri bağlatmanın yumurtalık kanseri ile ilişkisi vardır. Yumurtalık kanserinin oluş mekanizmalarından biri de tüplerin epitelinden köken almasıdır. Bu nedenle yapılan çalışmalarda tüpleri alınmış veya bağlanmış kadınlarda yumurtalık kanserinin daha az görüldüğü gösterilmiştir.

Referanslar

  1. American College of Obstetricians and Gynecologists’ Committee on Practice Bulletins—Gynecology. ACOG Practice Bulletin No. 208: Benefits and Risks of Sterilization. Obstet Gynecol. 2019 Mar;133(3):e194-e207. [PubMed]
  2. Foti PV, Ognibene N, Spadola S, Caltabiano R, Farina R, Palmucci S, Milone P, Ettorre GC. Non-neoplastic diseases of the fallopian tube: MR imaging with emphasis on diffusion-weighted imaging. Insights Imaging. 2016 Jun;7(3):311-27. [PMC free article] [PubMed]
  3. Eddy CA. Tubal physiology and microsurgery. Aust N Z J Obstet Gynaecol. 1981 Aug;21(3):129-33. [PubMed]
  4. Hillis SD, Marchbanks PA, Tylor LR, Peterson HB. Poststerilization regret: findings from the United States Collaborative Review of Sterilization. Obstet Gynecol. 1999 Jun;93(6):889-95.
  5. Golditch IM. Laparoscopy: advances and advantages. Fertil Steril. 1971 May;22(5):306-10.
  6. Wheeless CR. Laparoscopy. Clin Obstet Gynecol. 1976 Jun;19(2):277-98
İletişime Geçin

İletişime Geçin

Hızlı iletişim için formu doldurun ve size hemen ulaşalım

Back to top button