Blog

Rahimdeki Polip Kansere Dönüşür mü?

Rahimde polip kadınlarda özellikle 40-50 yaş arasında görülen, rahim iç tabakasındaki (endometriyum) gland ve stromasının aşırı büyümesi sonucu gelişen iyi huylu tümörlerdir.

Rahimde polip milimetrik boyutta olabileceği gibi birkaç santimetrelik boyuta da ulaşabilir. Ayrıca polipler tek sayıda olabileceği gibi, tüm kaviteyi (rahim içi boşluk) dolduracak şekilde çok sayıda da olabilir.

Rahim polipleri genel olarak iyi huylu et parçalarıdır. Ancak nadiren rahimde polipler kansere dönebilir. Bu yazıda rahimde polip belirtileri ve kansere dönüşme riski ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevabına ulaşabilirsiniz.

Rahimde Polip Neden Olur?

Poliplerin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak karşılanmamış östrojene maruziyet ve rahim duvarında kalınlaşma (endometriyal hiperplazi) polip nedenleri arasında sayılmaktadır. Bunlar dışında bazı büyüme faktörlerinin daha çok salgılanması ve genetik yatkınlık da polip sebepleri arasındadır.

Menopoz döneminde hormon replasman tedavisi alan kadınlarda da polip görülme riski artar. Ayrıca meme kanseri için tamoksifen kullan kadınlarda da rahim içi polip görülme ihtimali artar.

Rahim İçi Polip (Endometriyal Polip) Belirtileri

Rahimde polipler genellikle belirti vermez. Ancak bazı kadınlarda hem adet düzensizliğine hem de gebe kalamamaya veya düşüğe neden olarak belirti verebilir. Özellikle adet düzensizliği yaşayan her 4 kadından 1’inde endometriyal polip vardır. En sık görülen polip belirtileri şunlardır:

  1. Adet kanama miktarının artması (menoraji)
  2. Adetler arasında kahverengi veya kırmızı lekelenme olması
  3. İlişki sonrası kanama
  4. Kasık ağrısı
  5. Adet ağrısı (dismenore)
  6. Geçmeyen vajinal akıntı
  7. Kısırlık
  8. Düşük
  9. Düşük tehlikesi

Rahimde Polip Büyür mü?

Rahim polipleri östrojen bağımlı bir durumdur. Dolayısıyla vücutta östrojen olduğu sürece rahim polipleri büyüyebilir. Ancak rahim polipleri her zaman büyüyecek diye bir kural yoktur. Östrojene rağmen polipler büyümeyebilir ve aynı boyutta kalabilir.

Rahim İçi Polip Tehlikeli mi?

Rahim içi polipler için 3 tehlike söz konusudur.

  1. Kanser riski
  2. Kısırlık ve düşük riski
  3. Adet düzensizliği

Bu belirtiler dışında rahim poliplerinin başka tehlikesi veya vücuda zararı yoktur.

Rahimdeki Polipler Kansere Dönüşür mü?

Poliplerin kansere dönme riski çok düşüktür. Yapılan çalışmalarda rahimdeki poliplerin kansere dönme riski %0-13 arasında değişir.

Poliplerin kansere dönme riski hastanın özelliklerine ve belirtilerine göre artar veya azalır. Risk grubundaki kadınların erken tanı ve tedavi için ertelemeden doktora başvurmasında fayda vardır.

Hangi Kadınlarda Polipin Kansere Dönme İhtimali Daha Yüksektir?

Rahimde poliplerin kanser çıkma riski kadının yaşına ve menopoz durumuna göre değişir. Menopozda ve ileri yaşta ortaya çıkan poliplerin kanser olma riski veya kansere dönme ihtimali daha yüksektir.

Ayrıca menopozdaki bir kadında polıp belirti veriyorsa kansere dönme ihtimali %5 iken, belirti vermeyen bir kadında polipin kansere dönüşme riski %1 civarındadır. Yani polip belirti veriyorsa kansere dönme veya kanser çıkma riski 5 kat artıyor.

Poliplerin kansere dönme ihtimalini artıran diğer risk faktörleri şunlardır:

Rahimde Polip Tanısı Nasıl Konur?

Rahimde polip tanısı için ultrasonografi yeterlidir. Ultrasonda rahim duvarı düzensiz veya kalın olarak görülür. Bazen de rahim duvarındaki polip net bir şekilde beyaz et parçası şeklinde görülür.

Transvajinal ultrasonda polipten şüphelendik ama net tanı koyamadıysak salin infüzyon sonografi (SİS) de tanı için yapılabilir. Halk arasında sulu ultrason olarak da bilinen SİS’de rahimin içi serum ile doldurulur ve eş zamanlı vajinal ultrason yapılır. Bu yöntemle polipin sayısı, yerleşimi ve büyüklüğü net olarak anlaşılır.

Rahim İçi Polip Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim poliplerinin ilaçla tedavisi veya küçültülmesi mümkün değildir. İlaç tedavisi; polip alındıktan sonra sadece polipin tekrarlama riskini azaltır, mevcut polipi küçültmez.

Rahim içi polip tedavisi için tek seçenek ameliyatla polipin alınmasıdır. Rahim polipleri kürtaj yöntemi veya histeroskopi ile yapılabilir. Ancak günümüzde histeroskopi ile polip alınması yöntemi daha çok tercih edilmektedir.

Rahim İçi Polip Alma Ameliyatı

Rahim içi polip ameliyatı 2 yöntemle yapılabilir.

  1. Dilatasyon- küretaj
  2. Histeroskopi

Kürtaj yöntemi ile küçük polipler alınabilir. Ama işlem körlemesine, görmeden yapıldığı için rahim içinde polipin parçası kalabilir ve hastanın şikayetleri devam edebilir. Bu nedenle histeroskopi ile polip alınması daha çok tercih edilir.

İlginizi Çekebilir: Kürtaj,Kürtaj nasıl yapılır?

Kürtaj yöntemi ile polipin alınması sadece polipi rahim ağzından sarkan hastalar için uygundur. Winter denilen aletle rahim ağzından sarkan polip tutulur, döndürülerek burulur ve kökünden alınmaya çalışılır. Daha sonra kalan parçaları temizlemek için kürtaj işlemi uygulanır.

Histeroskopik polip alınması işleminde kamera ile rahim içi boşluk gözlemlenir ve makas veya koter ile polip rahime tutunduğu yerden kesilerek alınır. Histeroskopi ile polip alınması yönteminde işlem direk görülerek yapıldığı için polipin gözden kaçması veya polip parçasının rahimde kalması gibi riskler söz konusu değildir. Bu nedenle tam tedavi için histeroskopi ile polip alınması daha çok tercih edilmektedir.

Histeroskopik Polip Alınması Ameliyatı

Histeroskopi ameliyatı, ameliyathane şartlarında genel anestezi veya sedasyonla yapılır. Ameliyat polipin büyüklüğüne göre yaklaşık 10-20 dakika sürer.

Polip ameliyatı sonrası hastaneden kalmaya gerek yoktur ve aynı gün hasta taburcu edilir. Ameliyat sonrası adet gibi kanama veya ağrı olabilir ve normal kabul edilir. Hasta aynı gün normal hayatına dönebilir.

Polip alındıktan sonra kanama adet kanaması gibi olabilir. Polip kanaması en fazla 1 hafta 10 gün sürer. Polip alındıktan sonra ağrı adet sancısı gibi olabilir. Ağızdan alınan ağrı kesiciler ile ağrı azaltılabilir.

İlginizi Çekebilir: Histeroskopi

Polipler Ne Zaman Alınmalı?

Rahim polipleri belirti veriyorsa veya boyutu büyükse alınmalıdır. 1 cm den büyük polipler kanser riski nedeniyle belirti vermese de alınmalıdır. Ama 1 cm den küçük polipler eğer belirti vermiyorsa takip edilebilir.

Polipler Adetin Kaçıncı Günü Alınmalı?

Polipler adetin her hangi bir zamanı alınabilir. Ancak görüntü kalitesinin daha net olması için adet bitimi, yaklaşık adetin 8-10. günlerinde polip alınabilir.

Polip Alındıktan Sonra Tekrarlar mı?

Polip alındıktan sonra tekrarlayabilir. Eğer vücut östrojeni yüksekse polipin tekrarlama riski artar. Rahim poliplerinin tekrarlamaması için östrojenin etkisini dengeleyen progesteron tedavisi polip alındıktan sonra verilebilir.

Progesteron hormonu içeren hormonlu spiral (Mire…) de polip alındıktan sonra tekrarlama olmaması için takılabilir.

Rahim Polipleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Rahim poliplerinin çoğu belirti vermediği için, tesadüfen jinekolojik muayenede saptanır ve tedavi edilmezse belirti vermeden sebaat eder. Ama bazı kadınlarda polipler alınmadığında aşırı kanama, kasık ağrısı veya düşük gibi belirtilere yol açabilir.

Polipler Kendi Kendine Geçer mi?

Yapılan çalışmalarda menopoza girmemiş kadınlarda poliplerin %29’unun kendi kendine geçtiği veya düştüğü saptanmıştır. Bu nedenle hamilelik düşünmeyen, belirti vermeyen ve menopozda olmayan yani düşük risk grubundaki kadınların rahim polipleri ameliyatla alınmadan takip edilebilir.

Özellikle 1 cm den küçük rahim poliplerinin 1 yıl içinde kendiliğinden küçüldüğü veya kaybolduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Ancak yüksek risk grubundaki ve belirti veren polipler ameliyatla alınmalıdır.

Sonuç olarak yüksek risk grubundaki kadınlarda görülen polipler kansere dönüşme riski nedeniyle mutlaka alınmalı ve patolojik incelemeye gönderilmelidir.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın…

Referanslar:

  1. Reslová T, Tosner J, Resl M, et al. Endometrial polyps. A clinical study of 245 casesArch Gynecol Obstet 1999; 262(3–4): 133–139. [PubMed[]
  2. Chaudhry S, Reinhold C, Guermazi A, et al. Benign and malignant diseases of the endometriumTop Magn Reson Imaging 2003; 14(4): 339–357.
  3. Tjarks M, Van Voorhis BJ. Treatment of endometrial polypsObstet Gynecol 2000; 96(6): 886–889. [PubMed[]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu