Blog

Üstüne Görme Nedir? Neden Olur?

Üstüne görme gebeliğin ilk haftalarında olan kanamaya denir. Üstüne görmeye implantasyon kanaması veya yerleşme kanaması da denir. Yerleşme kanaması fizyolojik normal bir durumdur. Ama normal adetten ve düşük tehlikesinden ayırt edilmesi gerekir. Üstüne görmenin nasıl olduğunu anlamak için önce normal gebeliğin nasıl oluştuğuna bakalım.

Hamilelik Nasıl Oluşur?

Gebeliğin nasıl oluştuğuna baktığımızda; biliyoruz ki spermle yumurta ilk olarak tüplerde karşılaşır ve döllenme (fertilizasyon) tüplerde gerçekleşir. Döllenmeden sonra oluşan embriyo 3 gün tüplerde gelişmeye devam eder ve daha sonra rahime göç eder. Rahimin içinde de 3-5 gün daha dolaşır ve blastokiste dönüşür. Blastokist aşamasında rahime tutunmaya başlar, bu da döllenmeden yaklaşık 1 hafta sonraya tekabül eder.

Embriyonun rahime tutunması sırasında, embriyo ile rahim duvarı (endometriyum) arasında bağışıklık sistemini de içine alan karmaşık bazı mekanizmalar gerçekleşir. Bu mekanizmaların sonucunda da embriyo rahimin 1/3 üst tabakasına yerleşir. İşte embriyonun rahime tutunması sırasında hafif kanama olur.

Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Hamile olan bir kadın beklenen adet gününde regle benzer kanama görebilir ve bunu yanlışlıkla adet gibi yorumlayabilir. Aslında bu embriyonun rahime tutunma kanamasıdır. Yerleşme kanaması adetten 1 hafta önce veya 1 hafta sonra olabilir.

Yani yerleşme kanaması çoğunlukla gebeliğin 3-5. haftalarında olur. İlişki tarihine göre hesaplama yapıldığında ise yerleşme kanaması ilişkiden yaklaşık 2-3 hafta sonra olur.

Yerleşme Kanaması Nasıl Olur?

Yerleşme kanaması adetten daha az olur ve daha kısa sürer. Ancak bazı hastalarda kahverengi akıntı şeklinde 10-15 gün de kanama gelebilir. Üstüne görmede sanki adet oluyormuş gibi hafif kasık ağrısı olabilir. Ama düşükteki gibi çok kasık ağrısı olmaz. Tutunma kanamasının rengi kahverengi, çamurumsu, pembe veya kırmızı olabilir.

Adet Olacakmış Gibi Ağrı Hamilelik Belirtisi mi?

Evet, çoğu kadın hamileliğin başında daha hamile olduğunu bilmeden adet olacakmış gibi ağrı hisseder. Bu gebelik belirtilerinden biridir. Ancak tek başına gebelik olduğunu göstermez.

Adetle Üstüne Görme Arasındaki Farklar

Rahime yerleşme sırasında gebeliklerin yaklaşık %25’inde tutunma kanaması olur. Bu kanama regl kanamasına benzese de bazı farklılıklar gösterir.

  • Tutunma kanamasının miktarı daha azdır.
  • Rengi daha çok kahverengi siyah renklidir. Ama bazen pembe de olabilir.
  • Yerleşme kanaması 1-2 gün sürer, daha uzun sürmez.
  • Kanama ile beraber kasık ağrısı adet kadar olmaz, daha az olur.

Bu farklılıklara rağmen gebelikte olan kanamanın normal mi anormal mi olduğunu hasta ayırt etmekte zorlanabilir. Bu nedenle hamilelik şüpheniz varsa ve kanamanız oluyorsa mutlaka doktorunuzla irtibata geçmeniz gerekir.

Yerleşme Kanaması Hesaplama

Üstüne görme gebelik haftasında da karışıklıklara neden olur. Gebelik haftası son adet tarihinin ilk gününden itibaren hesaplanır. Adet tarihi doğruysa bu gebelik haftası hesaplaması genellikle ultrasonla uyumludur.

Ancak hasta üstüne görme kanamasını (tutunma kanaması) adet gibi düşünürse gebelik haftasını en az 4 hafta küçük hesaplayacaktır. Ultrasonda bebek 4 hafta büyük çıkacaktır. Çünkü tutunma kanamasını adet gibi düşünen hasta aslında o tarihte 4 haftalık gebedir.

Bu nedenle son adet tarihinden emin olmayan veya üstüne görme problemi yaşayan kadınlarda gerçek gebelik haftası ultrasona göre hesaplanır. Çünkü ilk 3 ayda yapılan ultrason ölçümleri gerçek gebelik haftasını gösterecektir.

Nadiren de bazı hastalar gebe olduğu halde 9 ay boyunca adet görürler ya da gördüklerini zannederler. Aslında bu adetlerin zamanına ve miktarına dikkat etseler, bu kanamaların adet kanamasından farklı olduğunu fark edeceklerdir, ama bu durumu dikkate almazlar ve çok ileri bir haftada tesadüfen gebelik teşhisi konulabilir.

Hamilelikte Kanama Nedenleri

Tutunma kanaması dışında gebelikte olan kanamaların hiç biri normal kabul edilmez. Gebelikte kanama nedenlerine baktığımızda;

  • Düşük tehlikesi
  • Düşük
  • Dış gebelik
  • Erken doğum tehlikesi
  • Plasenta previa (eşin önde olması)
  • Dekolman plasenta (eşin erken ayrılması)
  • Rahim ağzında yara
  • Rahim ağzı kanseri
  • Miyom veya polipler gebelikte kanama nedenleri arasında sayılır.

Bu nedenle gebelikte olan kanamayı az bile olsa mutlaka doktorunuza bildirin. Böylece muayene ile kanama nedeni ortaya konur ve gerekli önlemler alınabilir.

Sonuç olarak cinsel ilişki öykünüz varsa ve beklenen adet tarihinde olan adet kanamanız normalden farklıysa üstüne görme durumunu aklınızdan çıkarmayın ve mutlaka kanda gebelik testi (BHCG) ile hamile olup olmadığınızdan emin olun.

İdrarda erken gebelik testleri de %90 doğru sonuç verir ama %10 hata payı vardır. Bu nedenle bu durumlarda kanda gebelik testi ile gebeliği ekarte etmenizde fayda vardır.

Eğer istenmeyen gebelik durumu söz konusu ise KÜRTAJ ile gebeliğinizi 10. haftaya kadar sonlandırabilirsiniz.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın…

Üstüne Görme ile İlgili Sık Sorulan Sorular

1. 2 Ay Üstüne Görme Olur Mu?

Evet, hamile bir kadın gebe olduğunu bilmeden her ay adet görebilir. Aslında bu adet değil, hamilelik kanamasıdır.

2. Üstüne Görmede Kasık Ağrısı Olur Mu?

Hayır, üstüne görmede çoğunlukla kasık ağrısı olmaz. En fazla adet olacakmış gibi bir ağrı olur.

3. Hamileyken Adet Olunur Mu?

Normal şartlarda hamileyken adet olmaz. Ama hamilelik kanamalarını bir kadın adet zannedebilir.

4. Üstüne Görme Adet Gününde Mi Olur?

Evet çoğunlukla üstüne görme adet günlerinden olur.

Referanslar:

  1. Queensland Clinical Guidelines. Maternity and neonatal clinical guideline. Early pregnancy loss. Brisbane: Queensland Health, 2011. Search PubMed
  2. King Edward Memorial Hospital. Clinical guidelines – Ectopic pregnancy. Subiaco, WA: Department of Health, 2014.
  3. Dogra V, Paspulati RM, Bhatt S. First trimester bleeding evaluation. Ultrsound Q 2005;21(2):69–85. Search PubMed

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu