Blog

Adetten Kaç Gün Sonra Hamile Kalınır?

“Adetten kaç gün sonra hamile kalınır?” sorusu gebe kalmaya çalışanların veya gebelikten korunmaya çalışanların merak ettiği konulardan biridir. Hamile kalma fizyolojisi aslında oldukça karışıktır.

Hamile kalma süreciyle ilgili bildiğimiz mekanizmalar kadar bilmediklerimiz de var. “Adetten kaç gün sonra hamile kalınır?” sorusunun cevabını vermeden önce gelin nasıl hamile kalındığına bakalım.

Nasıl Hamile Kalınır?

Yumurtlama ile yumurtalıktan atılan yumurta, tüpler tarafından yakalanır ve tüpün içine alınır. Bu arada vajinadan rahim içine ulaşan spermler daha sonra tüplere gelir. Sperm ve yumurta ilk defa tüplerde karşılaşır ve döllenme tüplerde gerçekleşir.

Döllenme olduktan sonra oluşan embriyo 3 gün tüplerde gelişmeye devam eder ve daha sonra rahime yönlenir. Rahimin içinde 2-3 gün daha tutunmadan embriyo gelişmeye devam eder ve sonra embriyo rahime tutunur.

Yani döllenme olduktan yaklaşık 1 hafta sonra embriyo rahime tutunur. Hatta bazı hamilelerde adete benzer şekilde bu dönemde tutunma kanaması (implantasyon kanaması) olur. Kadın bu kanamayı yanlışlıkla adet sanabilir ve hamile olduğunun farkına varmayabilir. Buna halk arasında “üstüne görme” de denir.

Ne Zaman Hamile Kalınır?

Ne zaman hamile kalınacağı kadının adet döngüsü ile ilgilidir. Adetli iken hiçbir kadın gebe kalamaz. Çünkü henüz yumurta oluşmamıştır. Kadınlarda adetle beraber yeni yumurtalar oluşmaya başlar. Yumurtanın olgunlaşma süreci her kadında farklıdır. Ama yumurta çatladıktan sonra yani ovulasyon olduktan sonra adete kadar geçen süre tüm kadınlarda aynıdır ve 14 gündür.

Tıbbi olarak regl döngüsü 3 bölüme ayrılır.

  • Foliküler faz
  • Ovulasyon (Yumurtlama)
  • Luteal faz

Foliküler Faz

Yumurtaların gelişme dönemidir. Her ay 1 yumurta seçilir ve sadece bu yumurta (folikül) büyür. Buna dominant folikül denir. Bu dönem ortalama 10-14 gün sürer. Ama her kadında yumurta gelişme süresi yani adetin foliküler fazı değişir.

Ovulasyon

Yumurtlamanın olduğu dönemdir. Dominant folikül 18-20 mm e ulaştığında yumurtlama gerçekleşir.

Luteal Faz

Yumurtlamadan sonraki dönemdir. Çatlayan dominant folikül korpus luteuma dönüşür. Eğer gebelik oluşmuşsa corpus luteum gebeliğin devam etmesini sağlar. Gebelik oluşmamışsa korpus luteumun ömrü 14 gündür ve 14 gün sonra korpus luteum fonksiyonunu kaybeder ve adet başlar. Luteal faz tün kadınlarda sabittir ve 14 gün sürer.

Yumurtlama (Ovulasyon) Ne Zaman Olur?

Yumurtlama sonrası gebelik olmazsa tüm kadınlar 14 gün sonra adet görür. Kadınların adet döngüsünü değiştiren esas süreç yumurtanın büyümesi sürecidir. Diğer bir anlatımla adetin 1. Gününden yumurtlamaya kadar geçen süre her kadında farklıdır.

28 günde bir düzenli adet gören bir kadın adetin 14. Günü yumurtlar. 26 günde bir adet gören bir kadın ise adetin 12. Günü yumurtlar.

Bir kadın kendi regl döngüsüne göre yumurtlama tarihini tahmin edebilir. Beklenen adet tarihinden 14 gün öncesi ovulasyon olacağı söylenebilir.

Hamile kalmak için tahmini ovulasyon tarihinde cinsel ilişki olması gerekir. Yumurtlama sonrası 24 saat içinde ilişki olmazsa gebelik olmayacaktır. Çünkü yumurtlama sonrası yumurtanın ömrü 24 saattir. 24 saat içinde yumurta spermle karşılaşamazsa hamile kalınamaz.

Adetten Kaç Gün Sonra Hamile Kalınır?

Düzenli adet gören bir kadında bile adetlerde 2-3 günlük sapmalar olabilir. Bu da yumurtlama tarihini değiştirir. Bu nedenle gebe kalmaya çalışan bir kadın adetten 5-6 gün sonra ilişkiye girmeli ve 1 hafta boyunca gün aşırı ilişki yaşamalıdır.

Düzensiz adet gören bir kadında ise adetten kaç gün sonra hamile kalınacağını, yumurtlamanın ne zaman olacağını tahmin etmek çok zordur. Bu nedenle düzensiz adet gören bir yumurtlama tarihini hesaplamak için ovülasyon testlerini kullanabilir.

En Çok Ne Zaman Hamile Kalınır?

Gebe kalmaya çalışan bir çift adetin başladığı 1. Günden itibaren saydığında, adetin 11. Günü cinsel ilişkiye girmelidir. Ve 1 hafta boyunca gün aşırı ilişki olmalıdır. Ancak bu şekilde yumurta ve spermin karşılaşma olasılığı artmış olur ve en çok bu zaman hamile kalınır.

Yumurtlamadan 3 Gün Önce Hamile Kalınır mı?

Yumurtlamadan 3 gün önce ilişkiye girildiğinde de hamile kalınabilir. Çünkü spermin ömrü 72 saattir yani 3 gündür. İlişkiye girdikten 2-3 gün sonra yumurtlama olsa bile sperm 72 saat canlı kalabildiği için yumurtayı dölleyebilir ve hamile kalınabilir.

Adet Olmama 5 Gün Kala Hamile Kalınır mı?

Adete yakın hamile kalınmaz ama bunun için adetin düzenli olması gerekir. Eğer o ay yumurtlama geç olmuşsa adet de geç olacaktır. Ama kadın adetinin yakın olduğunu düşünerek korunmasız ilişkiye girerse hamile kalabilir. Yani takvim metodunun yüzde yüz tutması için kadının çok düzenli adet oluyor olması gerekir.

Adet Bitiminden Hemen Sonra Hamile Kalınır mı?

Normal şartlarda adet biter bitmez yumurta gelişmez ve hamile kalınmaz. Yumurta adet bittikten 5-6 gün sonra çatlar (adeti 5-6 gün süren bir kadın için). Ama adet bittikten sonra lekelenmesi olan bir kadın bu lekelenmeyi de adet zannedebilir. Eğer bu kahverengi lekelenmeyi de yanlışlıkla adet kabul ederse ve lekelenmesi bitince korunmasız ilişkiye girerse hamile kalabilir. Bu açıdan da kadınların uyanık olması gerekir.

Yumurtlama Dönemi Dışında Hamile Kalınır mı?

Hayır yumurtlama dönemi dışında hamile kalınmaz. Yumurtlamadan 72 saat öncesi ve 24 saat sonrası dışındaki dönemde hamile kalınmaz. Aslında bir kadının 1 ay içinde hamile kalabileceği sadece 4 günlük bir dönem vardır. Bu dönem dışında hamile kalınmaz. Burada önemli olan bu dönemi doğru belirleyebilmektir.

Sonuç olarak adetten kaç gün sonra hamile kalınır sorusunun tek bir cevabı yoktur. Adetten kaç gün sonra gebe kalınacağını esas belirleyen faktör kadının adet düzenidir. Ama düzenli adet gören bir kadın kabaca adetten 12 gün sonraki ilişki ile hamile kalabilir.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın…

Referanslar

  1. Treloar A.E., et al. Variation of the human menstrual cycle through reproductive life. Int J Fertil. 1967;12(1 Pt 2):77–126.
  2. Lenton E.A., et al. Normal variation in the length of the follicular phase of the menstrual cycle: effect of chronological age. Br J Obstet Gynaecol. 1984;91(7):681–684
  3. Espey, L.L. and H. Lipner, Ovulation, in The Physiology of Reproduction, E. Knobil and J.D. Neill, Editors. 1994, Raven: New York. p. 725.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu